John Guidetti: ”Ska bli kul att ta examen nu”

Uppdaterad
Publicerad

John Guidetti, 30, är hemma i Sverige igen.

När anfallsstjärnan mötte media för första gången som AIK-spelare berättade han om tiden i frysboxen i Alaves, övertalningsförsöket på Jordan Larsson och att allsvenskan lär vara slutdestionationen.

– Jag kan inte säga till frugan att vi ska flytta igen, då kommer hon döda mig, säger han och skrattar.

John Guidetti har landat i Stockholm.

Säsongen med La Liga-klubben Alaves är över och nu börjar ett nytt kapitel i 30-åringens liv efter övergången till AIK.

Guidetti har knappt spelat något regelbunden fotboll de senaste två åren och erkänner att sista tiden i Spanien varit tuff, där han flera gånger stått utanför matchtruppen. Totalt blev det 273 minuters speltid den gångna säsongen.

– Otroligt tråkigt så klart. Det är som att plugga till en tenta man aldrig fått skriva. Det ska bli kul att ta examen nu, säger han.

”Kompisar hörde av sig”

Anledningen till varför han inte lämnade Alaves tidigare vill anfallaren emellertid inte gå in på.

– Det kan vi ta sedan någon gång i framtiden. Det har varit speciellt. Men i fotbollsvärden är det mycket som händer och mycket man inte vet om. Jag har goda vänner som slutat spela fotboll på hög nivå för att de inte orkade med politiken i fotboll. Det är så ibland. I bland blir vi spelare en bricka i det pusslet. Vi kan prata om alla detaljer senare. Nu är jag fantastiskt glad att vara här.

Guidetti gör sin första träning 7 juni och kan komma att göra sin debut i en träningsmatch mot Molde den 11. Tävlingsdebuten blir tidigast den 17 juli när AIK möter Kalmar i allsvenskan, inför hemmapubliken på Friends arena.

Just supportrarna är en stor del till varför det blev AIK.

– AIK-supportrarnas kärlek är en stor del varför jag sitter här i dag. Det har varit helt sinnessjukt. Kompisar hörde av sig, någon åkte i en tunnel och där stod det ”John, välkommen hem”. Kompisar har blivit inkallade till chefen och tänkt att det skulle vara något allvarligt samtal eller något. Och så har chefen frågat: ”Hur blir det med John?, berättar Guidetti.

Tacos i Nederländerna

I onsdags åt AIK:s nya anfallsstjärna frukost med sina lagkamrater för första gången. Där låg han direkt på Jordan Larsson om att han borde stanna kvar i klubben.

– Jag sa att relationer är väldigt viktiga. Det gäller att ge och ta. När han var yngre kom han och provspelade i Feyenoord när jag var där. Då minns jag att jag och Sanna bjöd honom på tacos och vi spelade Fifa. Då gav jag. Nu är det hans tur. Så då sa jag att du får stanna kvar. Vi år se. Det är en fantastisk fotbollsspelare. Jag vore en dum människa om jag inte ville spela med bra fotbollsspelare.

Guidettis Kontrakt är skrivet över 3,5 år. Han medger att det här mycket väl kan vara slutdestinationen.

– Man ska aldrig säga aldrig, men om vi säger så här: De erbjudanden jag hade nu om att stanna kvar utomlands skulle nog de flesta i allsvenskan valt att gå till. Jag vet inte vad som skulle göra att jag går utomlands igen. Det måste vara något unikt. Jag kan inte säga till frugan att vi ska flytta igen, då kommer hon döda mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.