Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Bildbyrån

Jonas Eriksson till attack mot Uefa: ”Det är lågt”

Uppdaterad
Publicerad

Uefa menar att antalet kameror för att bedöma VAR-situationer i EM är likvärdigt med herrarnas mästerskap. Jonas Eriksson slår tillbaka, och menar att det inte stämmer.

– Det är ett sätt att vilseleda alla. Att lura svenskarna, det svenska landslaget och alla som vill veta hur det ligger till, säger han till SVT Sport.

Uefas krav på EM-arenorna skiljer sig mellan herr- och dammästerskap, bland annat när det gäller antalet kameror.

I herrarnas EM ifjol var minimikravet 36 kameror, i damernas gruppspel har kravet bara varit 15, enligt SVG Europe.

Fotbolls-EM

Något som SVT:s expert Jonas Eriksson tidigare har kritiserat.

Uefa svarar

Uefa svarar på kritiken och menar att antalet kameror inte alls är färre under EM än i herrarnas tävlingar.

”Tv-produktionen för damernas EM 2022 är i nivå med standardproduktionen för herrarnas Champions League”, skriver de i ett mejl till TT.

Något Jonas Eriksson menar är lögn.

– Det är absolut inte så. Det är inte sanningen. Det är en ren lögn, säger han.

”Ett sätt att vilseleda alla”

Jonas Eriksson förklarar att Uefa räknar in kameror som följer spelarna för att få ut vetenskapliga data när de säger att antalet kameror är likvärdigt, något de inte gör när de räknar herrarnas kameror. 

– Det är ett sätt att vilseleda alla. Att lura svenskarna, det svenska landslaget och alla som vill veta hur det ligger till. Det är lågt, det är dåligt, man ska vara transparent och berätta att man behandlat män och kvinnor på olika sätt i det här fallet, säger han.

– Jag tror att Uefa har gjort en felräkning, att det är ett mästerskap som väldigt få bryr sig om. Att det inte alls finns det mediala intresset som det gör. Det blir påtagligt att de undervärderat mästerskapets dignitet, avslutar han.

Se Jonas Eriksson svar till Uefa i spelaren ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet