Jonas Eriksson. Foto: Janne Danielsson/SVT

Jonas Eriksson kritisk efter mutavslöjandet: ”Ifrågasätter tidigare matcher”

Uppdaterad
Publicerad

Marwa Range blev den andra domaren på drygt en månad att stängas av från VM. Nu uttrycker svenske domaren Jonas Eriksson kritik:

– Det skadar trovärdigheten och ifrågasätter tidigare matcher som dessa domare har gjort, säger Eriksson, i dag expert på SVT Sport.

På torsdagen kom nyheten att den kenyanske domaren Marwa Range stängs av från VM efter att ha filmats med att ta emot pengar framför dold kamera.

Range blev då den andre VM-domaren på drygt en månad att bli avstängd från mästerskapet. I slutet av maj blev även saudiske Fahad al-Mirdasi utesluten på livstid när han erkände att han erbjudit sig fixa resultatet i den saudiska cupfinalen.

”Skadar trovärdigheten”

Svenske domaren Jonas Eriksson kommenterar nu händelsen för SVT Sport:

– Det är naturligtvis otroligt olyckligt och tråkigt för alla inblandade, det är den andra domaren som stängs av från världsmästerskapet på grund av korruption eller misstankar däromkring, det skadar trovärdigheten och ifrågasätter tidigare matcher som dessa domare har gjort, säger Eriksson och fortsätter:

– Domarna har en rapporteringsskyldighet vilket betyder att när det händer något som är konstigt på det här sättet är det vår skyldighet att rapportera, och det verkar alltså inte ha skett här.

Har dömt med Range

Eriksson blev själv petad från VM-slutspelet och avslöjade för en dryg vecka sedan att han avslutar sin domarkarriär. Han berättade då att det fanns en nepotism och ett ledarskap som gjorde att han inte ville fortsätta, och riktar nu ny kritik:

– Detta tyder på ett mindre bra grundarbete av Fifa, att man inte har tagit ut rätt person och inte haft koll på just dem. Integritet och all form av matchfixning är naturligtvis stora problem, dessutom drabbar det ju hela domarkåren och ifrågasätter neutraliteten kring domarna och kring uttagningarna, säger Eriksson.

Eriksson har själv dömt med Range och hade honom som reservdomare i VM-premiären mellan USA och Ghana i Brasilien 2014, men fattade aldrig några större misstankar.

– Jag har uppfattat honom som en trevlig, snäll och varm kille som verkade fullt seriös fram till detta.

Någon ska ersätta honom nu, kan det bli du?

– Nej, Fifa har gjort sitt val redan och jag har valt att arbeta med SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.