VM-domare stoppas – tog emot mutor

Uppdaterad
Publicerad

VM-domaren Marwa Range hoppar av sitt uppdrag i Ryssland.

Det står klart sedan han fångats på film med att ta emot mutor, uppger BBC.

– Tack för gåvan, hörs domaren säga framför dold kamera.

Det har blåst kring domarna inför VM-slutspelet i Ryssland om en knapp vecka.

I maj stängdes tilltänkte VM-domaren Fahad al-Mirdasi av på livstid efter att ha erkänt att han mot betalning erbjudit sig att fixa resultatet i den saudiska cupfinalen.

Kort därefter valde svenske domaren Jonas Eriksson att avsluta sin domarkarriär av besvikelse efter att ha blivit petad från VM.

Tog emot pengar

Nu kommer nästa smäll. I en film med brittiska BBC tar kenyanska domaren Marwa Range emot ett kuvert med drygt 600 dollar (drygt 5 000 kronor). Avslöjandet görs i en del av en två år lång granskning som kanalen gjort av afrikansk fotboll.

– Tack för gåvan. Men det viktigaste är vänskap och att lära känna varandra, säger Marwa Range framför dold kamera.

”Skadar trovärdigheten”

Enligt BBC har Fifa beslutat att ta bort Range från VM-spelet. Under torsdagsmorgonen kom också bekräftelsen från Fifa när ursprungslistan med domare ersattes av en uppdaterad lista där Range inte längre stod med.

Kenyanen var uttagen som assisterande domare och har tidigare varit assisterande domare i klubblags-VM 2017 och i Confederations cup i Ryssland.

– Detta skadar trovärdigheten och ifrågasätter tidigare matcher som dessa domare har gjort, säger svenske domaren Jonas Eriksson i en intervju med SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.