José Mourinho tar över Tottenham. Foto: Bildbyrån

Klubben bekräftar: Jose Mourinho tar över Tottenham

Uppdaterad
Publicerad

I går sparkade Tottenham managern Mauricio Pochettino.

Nu står det klart att han ersätts av Jose Mourinho.

Tottenham har haft en tung säsongsinledning i Premier League, och ligger på en föga imponerande 14-plats efter blott fyra segrar på tolv matcher.

I går kom beskedet att de sparkar managern Mauricio Pochettino. Omedelbart kom rykten om att han skulle ersättas av den förre Chelsea-, Manchester United, Real Madrid- och Inter-tränaren Jose Mourinho.

Kontrakt till 2023

Dessa rykten visade sig stämma. På onsdagsförmiddagen meddelade nämligen Tottenham att det är just portugisen som ska ta över klubben.

”Vi är glada över att presentera vår anställning av Jose Mourinho som huvudtränare. Kontraktet gäller över säsongen 2022/23”, skriver Tottenham på klubbens hemsida.

– I Jose får vi en av fotbollens mest framgångsrika managers. Han har massor av erfarenhet, kan inspirera lag och är en fantastisk taktiker. Han har tagit titlar i alla lag han har tränat. Vi tror att han kan ta med sig energi och tro in i omklädningsrummet, säger ordföranden Daniel Levy.

”Jag är laddad”

Mourinho, som sparkades från Manchester United för ett knappt år sedan, ser fram emot sitt nya jobb.

– Jag är laddad över att komma till en klubb med ett så pass stort arv och så passionerade supportrar. Kvaliten i både truppen och i akademin gör mig spänd. Att jobba med dessa spelare är det som attraherar mig, säger han.

Mourinho har på meritlistan bland annat ligatitlar i fyra olika länder (Portugal, England, Italien och Spanien) och är en av blott tre tränare som har lett två klubbar (Porto och Inter) till Champions League-segrar. Han har vunnit Premier League tre gånger med Chelsea: 2005, 2006 och 2015.

ARKIV: Hotellgäst Mourinho checkar ut efter 895 dagar – nota på 6 miljoner (19 december 2018)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.