Julia Roddar under ett läger med fotbollslandslaget. Foto: BILDBYRÅN

Julia Roddars ovanliga vägval i fotbollslivet

Uppdaterad
Publicerad

Den 7:e juni togs EM-truppen ut för fotbollslandslaget. En av dem som hoppades på en biljett till England var Julia Roddar, som till sist inte kom med. Fotbollsspelaren som tagit en annorlunda fotbollsväg – från division 3 till USA.

– Det känns som om det gick ganska fort, säger Julia Roddar till SVT Sport.

När de flesta väljer Sverige och damallsvenskan i unga år varvade Julia Roddar collegefotboll med spel på hemmaplan i division 3-klubben Korsnäs IF på somrarna.

Damallsvenska debuten kom först som 24-åring för Kvarnsvedens IK innan hon till sist värvades av Kopparbergs Gbg som sedan blev Häcken.

Damlandslaget i fotboll

– Det känns som om det gick ganska fort. Jag tog min examen på college, flyttade hem och spelade med Kvarnsveden och sedan kändes det bara som att det är fotboll jag ska satsa på. Jag tror när jag väl bestämde mig så är det glädjen som tagit mig till USA, säger hon och fortsätter:

– Man är stolt att man kommer från en sådan liten klubb och ändå tagit sig till damlandslaget. Det är en otrolig stolthet.

Från BK Häcken värvades hon sedan till USA i början på 2021 och efter bara en säsong i Washington spirit blev det ligatitel direkt.

–  Det var jättehäftigt. Det känns så sjukt.

Se läckra klackmålet av Rosengårds 17-åriga jättetalang (8 maj):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/Viaplay

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet