Övergrepp skakade ligan – svenskan berättar: ”Otroligt tufft”

Uppdaterad
Publicerad

I höstas hamnade den amerikanska högstaligan NWSL i blåsväder efter att flera fall av sexuella övergrepp konstaterats.

En av klubbarna som drabbades var Julia Roddars Washington Spirit.

– Det var otroligt tufft under hösten när det blossade upp väldigt mycket, säger hon till SVT Sport.

Inför fjolårssäsongen lämnade Julia Roddar Göteborg för spel i Washington Spirit. Första året i NWSL blev turbulent och i höstas skakades ligan av flera fall av sexuella, emotionella och verbala övergrepp. Bland annat fick tränaren Paul Riley sparken av North Carolina då han ska ha gjort sig skyldig till sexuella trakasserier.

Senare under hösten kom även Roddars dåvarande tränare Richard Burke att sparkas. Spelare, däribland Kif Örebro-spelaren Jenna Hellstrom, vittnade om övergrepp.

– Det var otroligt tufft under hösten när det blossade upp väldigt mycket. Man vet inte vilka spelare som drabbats, men det känns som att vi har stått bakom alla. Vi är glada att det har kommit upp och att man vågar prata om det. Det är bra att de som är på fel platser försvinnner. Vi får den hjälpen vi behöver av psykologer och annat, säger Julia Roddar till SVT Sport.

”Kunnat hända tidigare”

Landslagsbacken berättar också att det pratats om anmälningar som ska ha gjorts redan för några år sedan.

– Det känns så tråkigt. Att inte redan då sätta ner foten känns jättetragiskt. Det är bra att det nu sker någonting och att folk vågar prata och att det försvinner, men det hade kunnat hända tidigare.

”Kommer att få en ledarroll”

Roddar fick annars en bra avslutning på fjolåret och titulerar sig NWSL-mästare efter finalvinsten mot Chicago. En välkommen titel efter en omskakande tid. Nu ser hon fram emot en ny säsong i en liga som hon menar passar henne väldigt bra.

– Det är fysiskt och jag tycker att jag har utvecklats här. Snabbheten i spelet och jämnheten i matcherna är vad ligan bygger på. Varje år är det några spelare som har bytt lag också. Det gillar jag.

– Jag har varit central i vissa matcher, men på senare tid mer som ytterback, vilket jag trivs mer med. Till kommande säsong tror jag att jag kommer att få en ledarroll då jag fått ett år i benen.

KLIPP: Efter anklagelserna – ligachefen avgår (2 okt 2021):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.