Kanada var tillbaka i VM – då blev det förlust mot Belgien. Foto: Bildbyrån

Kanada föll i första VM-matchen sedan 1986

Kanada spelade sin första VM-match sedan 1986.

Trots en stark prestation och mängder av chanser var det Belgien som tog alla tre poängen – tack vare anfallsreserven Michy Batshuayi.

– Jag är inte riktigt nöjd med prestationen, säger Batshuayi till SVT Sport.

Det var en upphaussad comeback för Kanada i VM-sammanhang – och det såg så bra ut. Laget skapade mängder av chanser, men både missade en straff och blev blåsta på ytterligare två.

Belgiens 29-åring Michy Batshuayi har sällan varit ordinarie anfallare i landslaget trots att han gjort 27 mål på 48 matcher. Men mot Kanada fick han chansen då Romelu Lukaku har skadebekymmer och missar inledningen av VM. I den 44:e minut fick Batshuayi en djupledsboll av Toby Alderweireld. Anfallaren motade försvararna och sköt in 1–0 bakom Milan Borjan.

– Jag gör bara mitt jobb som anfallare. När du får spela ska du visa för tränaren vad du kan oavsett om du spelar fem eller 45 minuter, säger Batshuayi till SVT Sport.

Det skulle visa sig att målet blev matchens enda, trots chanser åt båda hållen i andra. Bland annat fick Thibaut Courtois i Belgiens mål sträcka ut för en superräddning på en nick från nära håll.

Första på 36 år: ”Väldigt emotionellt”

I VM 2018 i Ryssland tog Belgien hem bronspengen. Nu fick man en bra start.

– Vi har inte press som senast (VM 2018), jag tycker det är bättre.

När Kanada deltog i VM i Mexiko 1986 förlorade man samtliga tre matcher med en målskillnad på 0–5. Trots straff i dagens match har man alltså fortfarande aldrig gjort ett VM-mål. Men ändå var det en speciell afton för Alphonso Davies och den kanadensiska nationen.

– Det var väldigt emotionellt. Vi kämpade så länge för att komma hit, säger Davies.

I gruppens andra match spelade Marocko och Kroatien 0–0.

Kevin De Bruyne: ”Finns inte några gyllene generationer längre”

Kevin De Bruyne menar att den ”gyllene generationen” inte finns längre. I VM 2018 tog han brons tillsammans med bland andra Eden Hazard. Foto: SVT/Bildbyrån