Förbundskaptenen Bev Priestman bland sina spelare vid OS i Tokyo där laget tog guld efter att ha besegrat Sverige efter straffar i finalen. Foto: Silvia Izquierdo

Kanadensiska damlandslaget stämmer egna förbundet på 400 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Det kanadensiska damlandslaget i fotboll har haft en långvarig konflikt med det egna förbundet i flera år. Nu stäms ledamöter på 413 miljoner kronor.

Stämningen riktas mot 15 nuvarande och tidigare ledamöter i det kanadensiska fotbollsförbundet och lämnades in till Ontarios högsta domstol i Toronto under tisdagen.

Spelarna talar om ”oaktsamhet och brott mot förtroendeplikt”.

Det handlar om ett avtal som det kanadensiska fotbollsförbundet slöt 2018 där marknadsförings- och sponsringsrättigheter överläts till mediajätten CBS i utbyte mot en årlig ersättning.

I stämningen hävdar spelarna att avtalet berövat intäkter och på sikt hotar förbundets existens. Spelarna anser att ledamöterna i förbundet borde insett det riskfyllda med avtalet.

”Söker för närvarande råd”

– Vi har blivit medvetna om ett rättsligt förfarande som väckts av spelarna Vår organisation söker för närvarande råd i denna fråga. Tidpunkten för rättegången, på tröskeln till Kanadas öppningsmatch mot El Salvador i Concacaf-turneringen verkar inte vara tillfällig, säger en talesperson för det kanadensiska fotbollsförbundet enligt AP.

Regerande OS-mästaren Kanadas förbundskapten Brev Priestman beklagar att nyheten om stämningen läckte ut lagom till att laget ska spela match.

– Det har inte varit några förhandlingar vid sidan av. Allt har handlat om vad som kommer att hända på planen, säger Priestman.

Både herr- och damlandslaget diskuterar dessutom ett nytt kollektivavtal med förbundet. Damernas avtal gick ut för över två år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.