Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Kanadas VM-uppladdning störs av konflikt

Uppdaterad
Publicerad

Regerande OS-mästaren Kanadas väg till fotbolls-VM har kantats av en infekterad konflikt mellan landslaget och förbundet. Nu kräver spelarna att frågan blir löst – innan de reser till VM om sex dagar.

– Vi behöver bli behandlade bättre, säger Kristianstads kanadensiska landslagsforward Evelyne Viens till SVT Sport.

Kanada är inte det enda landslag som påverkas av konflikter inför VM – se mer i spelaren ovan.

Konflikten i Kanadas landslag handlar om ekonomisk ersättning, men också om att laget är missnöjt med de förutsättningar de har för att kunna prestera på planen gällande till exempel personal runt landslaget och träningsmöjligheter.

Inför den VM-förberedande SheBelieves-cup gick landslaget ut i strejk, en kortvarig sådan eftersom förbundet hotade med att stämma laget om de inte spelade.

Den snart 40-åriga Christine Sinclair, som i sommar spelar sitt sjunde VM, skrev då på sociala medier: ”Vi spelar under tvång”.

Även herrlandslaget strejkade, under sommaren 2022, mot ojämlik ekonomisk ersättning mellan dam- och herrlaget.

”Fortfarande lång väg att gå”

Evelyne Viens tror att konflikten har påverkat laget negativt på planen. Kanada har haft en tuff inledning på VM-året med förluster mot bland annat USA, Japan och Frankrike.

– Vi har ett spelarfack som representerar oss väldigt bra. Jag kan bara försöka fokusera på fotbollsspelandet. Hur vi spelar kommer motivera oss och visa att vårt förbund behöver hjälpa oss att bli bättre. Vad jag har hört har vissa saker blivit bättre men det är fortfarande en lång väg att gå.

I mars i år kom förbundet överens med damlandslaget om ekonomisk ersättning för förra året. Något avtal för i år finns däremot inte på plats – trots att VM endast är en månad bort.

Kanada reser till Australien för ett förläger den 28 juni, innan dess vill man att frågan ska vara löset.

– Vi behöver bli behandlade bättre, konstaterar Viens.

Fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland avgörs 20 juli–20 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.