Dopningskontrollant död efter Nigerias VM-miss

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Nigeria missat VM utspelades kaosscener och planen stormades.

En dopingkontrollant från det afrikanska fotbollsförbundet, CAF, ska ha dött i samband med planinvasionen.

”Han förlorade medvetandet och fördes i hast till en ambulans”, skriver journalisten Collins Atta Poku som var på plats.

Det skulle bli högdramatiskt i returmatchen mellan Nigeria och Ghana. Gästerna tog ledningen med 1-0 efter tio spelade minuter men hemmalaget kunde bara tolv minuter senare kvittera sedan man fått med sig en straff. Nigeria fortsatte att trycka på och Ghana backade hem för att försvara det oavgjorda resultatet, vilket man också gjorde.

En person död

Efter slutsignal utspelade sig kaosscener på nationalarenan i huvudstaden Abuja. Publiken blev rasande över slutresultatet och stormade planen i stora protester. På bara några sekunder var det flera upprörda supportrar inne på planen.

VM-kval fotboll

En ghanansk sportjournalist vid namn Collins Atta Poku, kommer nu med uppgifter om att den zambiske dopingläkaren Joseph Kabungo ska ha dött i samband med planinvasionen, enligt flera lokala medier.

”De slog honom, han föll och de trampade på honom. Han förlorade medvetandet och fördes i hast till en ambulans närmare Ghana för att göra HLR. Hela den ghananska kontingenten såg på när återupplivningsförsök gjordes med syrgasmask. Han fördes till sjukhus senare och nu detta. Tråkigt”, skriver han på Twitter.

I zambisk media skriver man att det är ”en mörk dag i zambisk fotboll”.

Spelarna tvingades söka skydd

Klipp som publicerats på sociala medier visar hur människor stormar planen och förstör delar av arenan. Ghana-spelarna tvingades söka skydd i omklädningsrummet efter slutsignalen och myndigheterna satte in tårgas.

Nigerias fotbollsförbund hade delat ut cirka 20 000 biljetter gratis, för att visa stöd för hemmaspelarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet