Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är turerna i ärendet där Karl-Erik Nilsson är en av de som utreds. Foto: Bildbyrån

Karl-Erik Nilsson avgick som ordförande – utreds samtidigt av Riksidrottsförbundet

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan avgick Karl-Erik Nilsson som RF-ordförande efter turbulensen i Rysslandsfrågan. Samtidigt utreds han och två förtroendevalda på Riksidrottsförbundet i ett helt annat ärende.

Om den utredningen påverkade Karl-Erik Nilssons beslut att lämna RF vill han inte kommentera i nuläget.

Utredningen handlar i grunden om ett flera år gammalt disciplinärende inom Svenska fotbollförbundet, där huvudpersonen var en annan än Karl-Erik Nilsson, men där Nilsson var förbundsordförande. 

En kvinnlig anställd larmade om en sexistisk jargong på fotbollförbundet.  Det ledde till att en tjänsteman utreddes och fick en erinran, en skriftlig varning, för olämpligt beteende.  

Idrott och politik

Tjänstemannen lämnade senare fotbollförbundet men har fortsatt nominerats och röstats in som förtroendevald i Riksidrottsförbundet. Något som har fått den ideella organisationen Safesport Sweden att reagera. De har tidigare larmat om missförhållanden i idrotten, bland annat inom gymnastiken som SVT Sport tidigare har rapporterat om. 

Ifrågasätter agerandet efter händelsen 

I en skrivelse till Riksidrottsstyrelsen den 14 september i år, ifrågasätter Safesport Sweden tjänstemannens lämplighet som förtroendevald med tanke på det som har hänt. I skrivelsen ifrågasätter organisationen också hur två andra förtroendevalda inom svensk idrott har agerat efter händelsen på fotbollförbundet.  

En av dem är Karl-Erik Nilsson, som innan han valdes till ny RF-ordförande i våras under tolv års tid var ordförande i Svenska fotbollförbundet. 

Safesport Sweden kritiserar att Karl-Erik Nilsson kände till historien på fotbollförbundet, men att SvFF:s styrelse ändå fortsatte att nominera den tidigare tjänstemannen till förtroendeuppdrag inom RF. 

– Det allvarliga här är kompisförhållandena. Det rimliga hade varit att nominera någon annan. Men det har Karl-Erik Nilsson inte gjort. Det är anmärkningsvärt hur man har fortsatt hålla mannen om ryggen och gett honom förnyat förtroende inom RF, säger Safesport Swedens ordförande Johan Peterson Aldergren. 

Nilsson: ”Bedömde det inte som ett hinder”

Karl-Erik Nilsson svarar i ett sms till SVT Sport att han och de andra i fotbollförbundets styrelse fick information om den skriftliga varningen. Han skriver:  

“Medarbetaren hade uttryckt sig onödigt och olämpligt. Ärendet var ett personalärende och sakbehandlades inte av styrelsen. Styrelsen bedömde inte uttalandet som hinder för nominering till uppdrag inom RF.” 

Följdfrågan från SVT Sport om utredningen påverkade hans beslut att avgå som RF-ordförande, vill han i nuläget inte kommentera:

“Jag kommenterar gärna alla dessa delar, men det får anstå tills Riksidrottsstyrelsen presenterar sin genomlysning.” 

Utreds externt av advokatbyrå

Riksidrottsstyrelsen har behandlat skrivelsen från Safesport Sweden som ett visselblåsarärende och gett en advokatbyrå i uppdrag att leda utredningen.

Den andra förtroendevalda personen som utreds, skriver i ett sms till SVT Sport att han har intervjuats av advokatbyrån och att genomlysningen sker enligt Riksidrottsstyrelsens ordinarie rutin.   

SVT Sport har också sökt den tidigare tjänstemannen som fick en skriftlig varning, men han har inte återkommit. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet