Karl-Erik Nilsson berättar att Sverige har försökt hitta en motkandidat till Gianni Infantino. Foto: TT Nyhetsbyrån

Karl-Erik Nilsson: Sverige har försökt hitta motkandidat till Gianni Infantino

Uppdaterad
Publicerad

Lise Klaveness avslöjade i går att Norge försökt hittat en motkandidat till Gianni Infantino.
Men de har inte varit ensamma.
Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson avslöjar att Sverige jobbat med samma sak.
– Men utmaningen är att Gianni Infantino i den övriga fotbollsvärlden har ett oerhört starkt stöd, säger han.

Det har stormat rejält kring Fifas ordförande Gianni Infantino under den senaste tiden, inte minst efter att Fifa förbjudit sju europeiska landslag att bära en kaptensbindel med texten ”One Love”.

Allra skarpast i kritiken har Norge och Danmark varit. Det norska fotbollsförbundets ordförande, Lise Klaveness, berättar till och med i går att de i Norge försökt få fram en motkandidat inför vårens ordförandeval..

– Vi i NFF (Norska fotbollsförbundet) har gjort många försök att prata med andra som kunde ha varit motkandidater, men som inte har velat, sade hon till NRK.

”Har ett oerhört starkt stöd”

Nu kan SVT Sport berätta att även det Svenska fotbollförbundet försökt med samma sak, tillsammans med andra europeiska länder.

– Europa har under de här senaste åren försökt se om vi kan hitta någon. Men bekymret är att vi är 55 av 211 medlemsländer. Möjligtvis skulle Sydamerika kunna ha en ambition att kroka arm med oss. Men med de tio länderna blir vi ändå inte mer än 65 av 211 länder. Utmaningen är att Gianni Infantino i den övriga fotbollsvärlden har ett oerhört starkt stöd, säger Nilsson, och lägger till:

– Så det är helt enkelt inte någon europé som har varit speciellt intresserad av att kandidera då man vet att det inte finns någon möjlighet att vinna.

”Måste anstränga sig”

Men Karl-Erik Nilsson säger att den senaste tidens händelser och protester ger ett ännu starkare incitament till att försöka hitta någon som kan peta Infantino till nästkommande ordförande-val, som sker 2027.

– Det signalerar ju inför framtiden att man verkligen måste anstränga sig för att skapa nya allianser, så att vi kan säkra en annan typ av ledarskap. Men de kommande fyra åren så, oavsett vad vi tycker i Europa, blir det ju Infantino eftersom han har stöd av en majoritet av fotbollsvärldens förbund, säger Karl-Erik Nilsson, som inte tror att de senaste dagarnas ökade protester mot Infantino kommer att göra någon skillnad:

– Nej, tyvärr tror jag inte det. Det är alldeles för få fortfarande. De länder som är drabbade i VM är sju, och om vi i Västeuropa adderar exempelvis Sverige och Norge så är det fortfarande inte mer än ett drygt tiotal som är starka i sin kritik. Så det är fortfarande en väldigt, väldigt lång väg.

Nästa ordförandeval sker i mars 2023. Gianni Infantino är ensam kandidat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer