Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lise Klaveness. Foto: Bildbyrån

Lise Klaveness nya kritik mot Fifa: ”Reducerat till en banal västerländsk dubbelmoral”

Uppdaterad
Publicerad

Norska fotbollsförbundets ordförande Lise Klaveness riktar på nytt vass kritik mot Fifa och Gianni Infantino efter de senaste dagarnas protester.

Hon anser att Fifa tagit ett steg ifrån de värderingar de vill mena att de står för.

– Vi har ingen tillit till honom, säger hon till NRK.

Fyra fotbollsförbund, Norge, Danmark, Tyskland och Sverige, stöttar inte längre Fifa-presidenten Gianni Infantino. Norge, med förbundsordföranden Lise Klaveness i spetsen, har länge varit drivande i kritiken mot Fifa. Klaveness säger nu att hon tycker det blivit en klar försämring senaste veckorna.

– De senaste veckorna har varit en tydlig missad chans till att visa att de universella mänskliga rättigheterna är det som Infantino och hans team baserar sitt ledarskap på. Man har snarare reducerat all berättigad kritik kring detta mästerskap till en banal västerländsk dubbelmoral, säger hon till NRK.

”Bad om ett möte”

Norge har försökt föra samtal med Infantino den senaste tiden men utan framgång.

– Vi bad om ett möte med Infantino i Doha men han svarade aldrig på vår inbjudan. Vi är ett av fyra förbund som inte stöttar honom och vi ville säga det direkt till honom, säger

Men när en ny president ska väljas 16 mars finns ingen annan kandidat än just Infantino.  Lise Klaveness berättar att man försökt få fram en motkandidat från det norska förbundet.

– Vi i NFF (Norska fotbollsförbundet) har gjort många försök att prata med andra som kunde ha varit motkandidater, men som inte har velat, säger Klaveness till NRK.

SE ÄVEN: Fifa-pampen som lovade ändring efter skandalen – vem är Gianni Infantino?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är den kritiserade Fifa-presidenten Infantino egentligen?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer