F19-landslagsspelaren Emilia Pelgander är en av Kif Örebros egenfostrade talanger. Foto: Bildbyrån

Kif Örebro satsar på talangutveckling: ”En god idé”

Uppdaterad
Publicerad

Med ökad konkurrens från Europa och tajtare ekonomiskt läge blir talangutveckling allt viktigare inom svensk damfotoll.

Damallsvenska Kif Örebro har en uttalad strategi att fostra fler egna spelare.

– Kanske att fler klubbar behöver fundera på det här, säger ordförande Sebastian Cabander.  

Sebastian Cabander är ny ordförande i klubben sedan bara några veckor tillbaka.   

– Vi har en ny uttalad sportslig strategi sedan i höstas, att satsa på unga talanger. Men det är en balans: hur många unga lokala spelare vi kan få in i A-laget samtidigt som vi slår vakt om vårt damallsvenska kontrakt, säger han.   

I den långsiktiga strategin klubben tog fram i början av 2022 står bland annat som mål att Kif Örebro ska nå topp tre i den nationella talangutvecklingscertifieringen 2025. 

Förra året hamnade klubben på sjätteplats på den listan.  

– Jag tycker vi har ett ansvar att få in unga talangfulla spelare och fostra dem så att de i framtiden kan leva på sin idrott. Det är en god idé och kanske att fler klubbar behöver fundera på det här, säger Sebastian Cabander.   

Hög andel utländska spelare

Bland spelarna som skrivit kontrakt med A-laget utmärker sig 15-åriga målvakten Saga Andersson. Här finns också systrarna Emilia och Elsa Pelgander.

Ett annat exempel är 19-åriga Anna Sandberg, numera i Häcken, som finns med på SVT:s expert Hanna Marklund lista över största talangerna.

Samtidigt var Kif Örebro ett av lagen med högst andel utländska spelare förra säsongen. Något som kan tyckas motsägelsefullt och som Sebastian Cabander är högst medveten om.

– Vi har fått några kommentarer om det och jag förstår att det kan bli sådana reaktioner. Jag tror man måste förstå att vi precis har tagit de här besluten. Man måste acceptera att det tar tid att ställa om, det är inget som förändras direkt.  

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så fungerar certifieringen av talangutveckling

Den nationella talangutvecklingscertifieringen är en certifiering av elitklubbarnas ungdomsverksamhet som varje år genomförs av ligaorganisationen Elitfotboll Dam.  

Certifieringen ligger till grund för en ekonomisk ersättning som fördelas på klubbarna i damallsvenskan och elitettan med pengar från ligornas huvudsponsor Svenska Spel.  

Fördelningen baseras på olika poängnivåer.

Förra året hamnade Kif Örebro på en sjätteplats på listan vilket tillsammans med AIK, Rosengård, Umeå, Kalmar och Kristianstad var den högsta poängnivån. Det innebar en ekonomisk ersättning på 250 000 kronor. 

Se hela listan och läs mer här

Källa: Elitfotboll Dam

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.