Fotbollsstjärnan Mesut Özil är i blåsväder. Foto: Bildbyrån

Kina tar bort Özil från spelet

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsstjärnan Mesut Özil är i blåsväder.

Arsenal-mittfältaren fördömde i ett Twitter-inlägg Kinas behandling av folkgruppen uigurer, en muslimsk minoritetsgrupp.

Det kinesiska utrikesdepartementet rasade – och nu plockas Özil också bort från den kinesiska varianten av populära tv-spelet Pro Evolution Soccer.

Spelföretaget NetEase säger i ett pressmeddelande att det beror på Özils ”extrema kommentarer om Kina” och att de inte ”förstår, accepterar eller kommer att förlåta kommentarerna”.

Mesut Özil spelar för Tyskland men har sina rötter i Turkiet. Det var i ett inlägg på Twitter som han fördömde Kinas behandling av folkgruppen uigurer, en muslimsk minoritetsgrupp som till största delen är bosatt i den autonoma regionen Xinjiang i nordvästra Kina. Enligt flera människorättsorganisationer sitter över en miljon människor, främst uigurer, i så kallade omskolningsläger.

Özil skrev bland annat: ”Koraner bränns upp, moskéer låses, muslimska skolor stängs. Religiösa utövare dödades en efter en. Bröder tvingas till att sitta i läger”.

Uttalandet fick kinesisk tv att nobba söndagens toppmöte i Premier League mellan Arsenal och Manchester City. Kinas utrikesdepartement hävdar att Özil har ”lurats av fake news”.

ARKIV: Beväpnad duo på motorcykel attackerade Arsenalstjärnor (26 juli 2019)

ARKIV: Blinda åttaåringen träffar idolen (16 april 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.