Svenska spelarna firar sommarens VM-brons. Foto: Bildbyrån

Klart: Fotbolls-EM 2021 sänds i SVT

Uppdaterad
Publicerad

I somras tog det svenska damlandslaget i fotboll brons vid VM i Frankrike. Sommaren 2021 jagar landslaget nya medaljer vid EM i England – och nu står det klart att mästerskapet sänds i SVT.

– Det känns enormt roligt, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

VM i Frankrike blev en stor framgång för svensk fotboll. Sverige slog sensationellt ut stormakten Tyskland i kvartsfinal, och turneringen slutade med seger i bronsmatchen mot England för Hedvig Lindahl, Kosovare Asllani och resten av laget.

– Fotbolls-VM i somras blev en supersuccé i hela Europa och en tv-framgång i Sverige. Därför känns det enormt roligt att vi på SVT nu säkrat rättigheterna till bronshjältarnas nästa stora mästerskap, säger Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT.

Sedan tidigare står det klart att SVT från och med 2020 sänder större delen av det svenska damlandslagets kvalmatcher och landskamper. Nu vässas satsningen ytterligare med ett stort mästerskap.

Finalen spelas på Wembley

– Detta förvärv gör att vi på SVT kan bjuda svenska folket på fotboll på absolut högsta nivå tre år på raken. Nästa sommar blir det fotbolls-EM för herrar, 2021 fotbolls-EM för damer och 2022 fotbolls-VM för herrar. Jag hoppas och tror att våra tittare upplever detta som en tidig julklapp eftersom fotboll är den mest populära sporten i Sverige och vårt fotbollsutbud har nu stärkts rejält de närmsta åren, säger Åsa Edlund Jönsson.

Fotbolls-EM i England spelas 11 juli-1 augusti 2021. 16 lag deltar och finalen spelas på Wembley i London.

I samband med förvärvet av EM 2021 har SVT även säkrat rättigheterna till bland annat U17-EM för damer som spelas i Sverige i maj 2020 och U21-EM för herrar som avgörs i Ungern och Slovenien i juni 2021.

ARKIV: Se räddningen som gav Sverige VM-brons (6 juli 2019)

ARKIV: Blackstenius skickar Sverige till VM-semifinal (29 juni 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.