Häcken tar över Göteborg FC. Foto: Bildbyrån.

Klart: Häcken tar över Göteborg FC

Uppdaterad
Publicerad

Efter Göteborg FC:s årsmöte står det helt klart:

Svenska mästaren blir en del av BK Häcken.

Under kommande säsong kommer man att spela i damallsvenskan under namnet BK Häcken FF.

– Det känns bra. Det är positiva besked och det vi hoppades på, säger anfallsstjärnan Pauline Hammarlund till SVT Sport.

– Vi följde mötet via en livechatt och hängde med i vad som hände. Klart det var spänt och svårt att sia om hur det skulle gå. Skönt därför att det var så stor marginal, fortsätter hon.

Även lagkamraten Filippa Curmark är lättad.

– Det känns skönt att vi äntligen fått beslutet och kan lämna det bakom oss. Nu kan vi fokusera på framtiden och möjligheterna som Häcken kan erbjuda.

”Bättre förutsättningar”

I går röstade Häckens medlemmar ja till att ta över Göteborg FC.

Det regerande svenska mästarlaget kommer att flytta sin träningsverksamhet till Häckens träningsanläggning Gothia Park Academy och ska spela sina matcher på Bravida arena. En del av verksamheten kommer ligga kvar på Valhalla IP under en övergångsfas.

– Det här innebär att vi får bättre förutsättningar, fantastiska faciliteter. Vi ska väl så småningom flytta härifrån, men det är en övergångsfas som kommer ta tid. Jag ser mest fram emot att veta vad som händer och att man slipper oroa sig, säger Pauline Hammarlund.

”Är ödmjuka”

Göteborgs avgående ordförande Peter Bronsman är tacksam gentemot Häcken.

”Från styrelse, spelare och övriga medlemmar är vi oerhört tacksamma, glada och ödmjuka över att fusionera våra lag in i BK Häcken-familjen. Detta är ett av de mest positiva besluten i svensk fotbollshistoria och vi önskar från KGFC:s avgående styrelse ett stort lycka till”, säger Bronsman i ett uttalande.

Häckens klubbchef Marcus Jodin pratar om förtroende och vikten av att ge spelarna bästa möjliga förutsättningar.

”Vårt främsta kortsiktiga uppdrag är att se till att spelarna och laget får en trygghet efter den turbulens som varit och förutsättningar för att prestera på högsta nivå. Vi är ödmjuka inför det arbete som kommer att krävas men är det något vi gillar är det att jobba hårt och vara kreativa för att bryta ny mark”, säger han.

I december kom nyheten att Göteborg FC, bara veckor efter SM-guldet, skulle lägga ner sin verksamhet. Kort senare kom vändningen: Klubben berättade att man trots allt kommer att spela i damallsvenskan 2021 och delta i Champions League till hösten.

KLIPP: Tidslinje: Från guld till nedläggning – och vändningen

Fakta: Turerna kring Göteborg FC

7 november 2020: Göteborg FC säkrar sitt första SM-guld. Det blir 7–0 mot Linköping i näst sista omgången och SM-guldet är bärgat.

15 november: Efter 3–1 mot Vittsjö i sista omgången får Göteborgsspelarna ta emot SM-pokalen och guldmedaljerna.

16 december: Champions League-äventyret är över. Manchester City vinner 16-delsfinalen med 2–1 i första matchen och 3–0 i returen.

17 december: GFC:s styrelse med ordföranden Peter Bronsman i spetsen fattar ett ödesmättat, men än så länge hemligt, beslut om klubbens framtid.

29 december: Chockbeskedet. Göteborg meddelar att man lägger ner elitverksamheten och ska dra sig ur damallsvenskan.

30 december: Göteborg har ännu inte sagt upp den damallsvenska platsen. Det ryktas om att några sponsorer kan rädda klubben. Samma kväll har Örgryte ett styrelsemöte, som dock slutar i ett nej till att ta över GFC:s verksamhet.

31 december: GFC meddelar att man trots allt spelar vidare i damallsvenskan och därmed också i Champions League till hösten. Man hoppas dock fortfarande på att en herrelitklubb ska ta över verksamheten.

13 januari: Häcken kallar till årsmöte den 27 januari för att ta beslut om ett övertagande av GFC. Samma dag aviserar Göteborg FC att klubben ska hålla årsmöte den 28 januari.

27 januari: Häckens medlemmar röstar ja till övertagandet på ett extrainsatt årsmöte.

28 januari: Göteborg FC:s medlemmar röstar ja till övertagandet på sitt årsmöte. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.