Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Henrik Rydström om nya uppdraget. Foto: Bildbyrån

Henrik Rydström ny tränare för Malmö FF

Uppdaterad
Publicerad

Det har spekulerats om det en längre tid. Nu är Henrik Rydström klar som huvudtränare för Malmö FF efter två framgångsrika säsonger i Kalmar.

– Jag har vetat om intresset och sedan gick det snabbt till att det blev konkret, säger Rydström själv om processen som varit.

De senaste veckorna har präglats av uppgifter gällande Kalmars huvudtränare Henrik Rydström. 46-åringen har ryktats vara klar för för storklubben Malmö, men själv länge förnekat att något varit klart.

Men nu är allting klart.

– Vi har hittat en person som står för det vi står för. En fin blandning av kaxighet och att tro på sig själv men också ödmjukhet i att vilja lära sig och höja ribban och bli bättre över tid, säger sportchef Andreas Georgson.

”Önskar januari skulle vara nu”

Henrik Rydström tillträder sin nya roll 1 december och gör sin första träning med laget på Malmö IP den 9 januari. 

– Det känns otroligt roligt och utmanande, jag lämnar ett Kalmar som jag känner väldigt mycket för och har trivts väldigt bra i, säger Henrik Rydström på en presskonferens och tillägger:

– Men den utmaningen som finns här och att få göra det med de här personerna och det team som finns och spelarna... man önskar januari skulle vara nu. Man har redan börjar fundera i skallen på hur man ska göra och hur man ska ta sig an det. 

Tog över efter Nanne Bergstrand

Rydström tillbringade hela sin spelarkarriär i Kalmar FF och blev sedan ledare i ungdomslagen. 2018 tog han temporärt över som huvudtränare för A-laget efter att Nanne Bergstrand drabbats av utbrändhet. Rydström blev dock inte långvarig på posten då han blev utfasad från klubben efter säsongen 2018.

Då valde han att ta över Sirius där han stannade i två år. Efter att Rydström valt att lämna Sirius av familjeskäl i slutet av 2020 fick han möjligheten att återvända till Kalmar där han har gjort succé. Laget har gått från att ha kvalat om överlevnad i högsta serien till att sluta på fjärdeplats i allsvenskan 2022 under Rydströms ledning.

Malmö FF får nu sin åttonde tränare sedan Åge Hareide tog över laget 2014. Malmö slutade på sjunde plats i allsvenskan i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.