Ada Hegerberg och Lise Klaveness kramar om varandra inför en presskonferens under måndagen. Foto: Bildbyrån

Klaveness ord fick tillbaka Hegerberg

Uppdaterad
Publicerad

Samtal med Lise Klaveness, ny ordförande för det norska fotbollsförbundet (NFF), var helt avgörande för att Ada Hegerberg skulle göra comeback i landslaget, berättar den norska stjärnan på en presskonferens.

– Att ha den öppna diskussionen med henne har varit väldigt befriande för mig, säger hon.

Ada Hegerberg lämnade landslaget 2017 och har anklagat såväl landslagsledning som förbund för att använda härskartekniker, men när landslaget samlades inför VM-kvalmatcherna mot Kosovo och Polen var hon tillbaka i truppen.

Nu avslöjar stjärnan att det var samtalen hon hade med den nya ordföranden Lise Klaveness som fick henne att komma tillbaka.

-Jag har haft kontakt med Lise hela vägen, och vad det har känts naturligt. Lise har också haft sina erfarenheter och utmaningar i landslaget. Att ha den öppna diskussionen med henne har varit väldigt befriande för mig, säger Hegerberg.

”Bra dialog”

Hon menar också att hennes långa skadefrånvaro satt nytt perspektiv på livet.

-Jag känner att vi har förstått mycket av utmaningen som har legat i norsk damfotboll och NFF:s engagemang för kvinnor. Det har varit en bra dialog. Lite i taget har vi pratat med Martin (Sjögren, förbundskapten), utvecklar hon och berättar att hon saknat landslaget.

KLIPP: Brandtalet: Norges ordförande till attack mot fotbollsbossar (31 mars)

Men exakt vad Hegerberg och Klaveness pratat om vill hon inte gå in på.

-Men det är klart att det har handlat om punkt för punkt av den feedback jag gav 2017, och det som var viktigt för mig, säger hon.

”Kräver så mycket mod”

Klaveness uppmärksammades i förra veckan av världspressen efter att hon hållit ett tal på Fifa-kongressen i Qatar, där hon riktade svidande kritik mot det internationella fotbollsförbundet och den kommande VM-turneringen i Qatar.

Talet har gjort att 40-åringen prisats av den norska stiftelsen Fritt ord, som arbetar för yttrandefrihet. Och även Hegerberg blev imponerad av talet.

-För mig är det nästan ett av de största ögonblicken i idrottshistorien. Det hon gör där kräver så mycket visdom och mod, sade Hegerberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.