Landskronas klubbchef Michel Ekberg säger att klubben tar starkt avstånd från händelserna i svenska cupen-matchen. Foto: SVT/Bildbyrån

Klubbchefen: ”Vi håller på att identifiera personerna”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den påstådda rasistattacken i cupmatchen mellan Landskrona och Östersund jobbar nu Landskrona hårt med att reda ut vad som egentligen hände.

Man har haft samtal med många inblandade men ännu finns ingen större klarhet i situationen.

– Det råder en väldigt stor diskrepans mellan de som stod utanför staketet och nummer åtta i Östersund, säger Landskronas klubbchef Michel Ekberg till SVT Sport.

Det var strax innan halvtidsvila som Östersunds Isak Ssewankambo skulle slå en hörna. Men i stället gick han upp till ett stängsel där en grupp åskådare samlats. Ssewankambo berättade senare i en intervju med Cmore att någon i publiken gjort ett apljud varpå en hetsk diskussion utbröt.

Efter matchen var båda klubbarna snabba med att fördöma händelsen och ett arbete för att reda ut situationen påbörjades.

– Vi började självklart att efter matchen i går skapa oss en bild av vad som faktiskt har inträffat. Vad den här Östersundsspelaren har uppfattat, säger Landskronas klubbchef Michel Ekberg till SVT Sport.

Flera personer har kontaktat klubben

Man jobbade tillsammans med Östersund, fotbollförbundet och supporterpolisen som var på plats direkt efter matchen. Arbetet fortsatte sedan under måndagen.

– Vi försöker att verkligen bilda oss en uppfattning om vad som är sant och inte sant. För det råder en väldigt stor diskrepans mellan de som stod utanför staketet och nummer åtta i Östersund som var innanför, säger Ekberg.

– Många individer ur den gruppen som står närmast den här händelsen har kontaktat oss och är bestörta över att de får en stämpel på sig att de är rasister. Ingen av dem känner igen sig i den här bilden som presenteras.

Polisen har inte hört något

Men ännu har man inte varit i kontakt med alla personer i gruppen.

– Polisen som står i anslutning till situationen, bakom gruppen, har heller inte hört något och assisterande domaren har inte hört det. Vi försöker verkligen reda ut vem det kan vara. Vi måste få bilden. Vi håller på att identifiera personerna och få kontakt med de som inte redan kontaktat oss och lämnat sin bild av det.

Östersunds FK har sin tydliga uppfattning av situationen. 

– Vi är säkra på Isaks uppgifter. Vi har absolut ingen anledning att ifrågasätta någonting, säger klubbens VD Michael Schahine till SVT Sport.  

– Jag är fortfarande lika upprörd som jag var i går. Det är någonting som ingen ska acceptera eller utsättas för. Det är hur kränkande som helst. Kränkande mot vår spelare, mot laget, mot klubben, mot fotbollssverige och mot samhället.

”Det ska bara bort”

Situationen är speciell eftersom att händelsen rent tekniskt sker utanför klubbens område, vilket gör att klubben troligen inte kommer att straffas.

– I det här fallet spelar det ingen roll. Rasism ska inte förekomma. Om det är så att det uttryckts rasistiska tillmälen till nummer åtta i Östersund, då skiter jag i om det är innanför staketet eller utanför. Det är inte okej oavsett, det ska bara bort.

– Jag kan lova att om vi identifierar någon som uttrycker sig rasistiskt så kan jag garantera att den personen inte kommer att förknippas med Landskrona BoIS framöver.

Östersunds FK övernattade i Landskrona och var under måndagsförmiddagen fortfarande på resande fot. De har ännu inte gjort en formell anmälan men planerar att göra det.

– Vi kommer att göra en anmälan till förbundet så snart som möjligt. Men spelarna måste komma hem först, säger klubbens VD Michael Schahine.

KLIPP:  Tjafs mellan publik och ÖFK-spelare (21 februari 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.