Kristianstad FF, en sargad förening som nu försöker resa sig igen. Foto: Rickard Ekman

”Det har funnits en oskuldsfullhet i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag kommer domen i Sveriges hittills största matchfixningshärva.

SVT Sport åkte till Kristianstad och träffade företrädare för klubben som allting handlar om. Kristianstad FF, en sargad förening som nu försöker resa sig igen.

– På en skala ett till tio har det nog varit elva, säger Kristianstads FF:s sportchef Anders Svahn, om hur jobbigt det har varit.

Enligt åklagarens åtal är målet i Kristanstad tingsrätt en soppa av hot, mutor och matchfixning, där även de fyra fotbollsspelarna riskerar fängelse.

Utom en: spelaren som gick till polisen, erkände sin del och har vittnat i Kristianstads tingsrätt.

Han vill inte bli igenkänd eller intervjuad, eftersom han har blivit hotad förr och uppges vara rädd.

I en värld full av mord, rån och våldtäkter, vad betyder egentligen någon avsiktlig snedspark på en undanskymd fotbollsplan i en medioker division?

Men samtidigt: stora ekonomiska intressen är hotade, spelbolag får betala ut fixade vinster.

Tappat sponsorer

Media, publik och sponsorer riskerar att ge upp.

– Vi räknar med att vi har förlorat sponsorintäkter på omkring en och en halv miljon kronor under den här tiden, säger Lars Åkerman som är ordförande i Kristianstads FF.

Enligt åtalet i tingsrätten ska tre matcher i division 1 södra ha manipulerats, under 2013 och 2014.

Det finns bara en spelare kvar i Kristianstad FF sedan 2013, och han erkänner en dåtida omedvetenhet kring matchfixning.

– Det har nog funnits en oskuldsfullhet i Sverige, säger Henrik Fribrock.

Brottsförebyggande rådet räknar i en ny rapport upp riskfaktorer för matchfixning, som utöver kriminell bakgrund sträcker sig över ekonomiska problem till bristande attityder.

Det kan verka så oskyldigt att fixa en straff eller en utvisning.

Men det kan lätt bli en startpunkt på en enkelriktad resa mot grövre brott.

Svårt värdera värvningar

Och vad ska klubbarna göra? Är det dags att kartlägga individer, värdera livsmönster och risker i egna spelare och nya värvningar?

– Det tror jag är oerhört svårt, det är nog ingen lätt sak att göra. Det man kan jobba med är värdegrunder i föreningen och långsiktighet i lagbygget, säger Anders Svahn som är sportchef i Kristianstads FF.

Mitt i matchfixningsplågan smids nu stora planer.

Kristianstads FF och Kristianstads BoIS ska gå samman.

Ett gammalt fabriksområde ska om tre år hysa en ny arena för 166 miljoner kronor.

Det ska bli elit och bredd.

Kristianstads FF har tidigare bara haft spelare från 15 år och uppåt, men nu ska det bli ungdomsverksamhet.

Bättre klubbkänsla ska ge bättre fotboll men också förhindra att spelare beter sig illa mot föreningen, som i matchfixningen.

– Har vi möjlighet att påverka med sunda värderingar från tidig ålder så blir det lättare att skapa en klubbsammanhållning, säger ordföranden Lars Åkerman.

Kan bli första domen

Fotbollen lär överleva i Kristianstad, men spelarna då?

En av dem var svag nog att falla, stark nog att gå till polisen, men är kanske för evigt stämplad oavsett dom i rättegången.

Misstankarna och polisanmälningarna kring matchfixning har ökat kraftigt.

– Har man rätt värderingar så handlar man sannolikt inte i de här situationerna, men vi måste också ha ett system för att stötta dem som ofrivilligt hamnar i den här situationen, och om någon gör det av personlig vinning har de inget i den här klubben att göra över huvud taget, säger Lars Åkerman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.