Frankrike besegrade Island efter sent straffmål

Frankrike höll tillslut för trycket när de vann mot Island med 1-0. Segern satt långt inne och det krävdes straff i den 86:e minuten för att slå ett stabilt Island. Frankrike leder nu grupp C tillsammans med Österrike som tidigare i kväll tog hem derbysegern mot Schweiz.

En stor fördel för Island rent publikmässigt. Fansens Haka-inspirerade ramsa ”Vulkanen” dånade högt redan i inledningen av matchen.

Spelmässigt var det dock Frankrike som hade övertaget, men det isländska landslaget som kryllar av allsvenska spelare stod upp bra mot ett stjärnspäckat franskt landslag och kunde hota på kontringar.

Fotbolls-EM

Två straffsituationer

Efter tio minuters  spel ville Frankrike ha straff efter en misstänkt tröjdragning på Wendie Renard men domaren friade.

Vidare var det mycket kampspel men de heta målchanserna fanns inte riktigt där, fram till den 33:e minuten då Frankrike fick en frispark i ett farligt läge och bollen flög okontrollerat i straffområdet. Kort därefter hade mittfältaren Amandine Henry ett hårt skott utifrån men målvakten räddade.

Precis innan paus föll den isländska mittfältaren Fanndís Friðriksdóttir i straffområdet men ingen straff den gången heller.

Skakat Frankrike

Frankrike som vann kvalgrupp tre utan att förlora ett enda poäng eller släppa in ett enda mål kom inte upp i sin höga nivå och var märkbart påverkade av Islands höga press.

Tredje straffsituationen gillt

Det såg länge ut som Island skulle kunna plocka en poäng mot förhandstippade Frankrike, men i den 86:e minuten fick tillslut Frankrike en straff när Amandine Henry föll i straffområdet. Eugenie Le Sommer tog hand om straffen på bästa sätt rakt upp i krysset och Frankrike kunde undvika en premiärflopp.