Anteckningar om ”luftfaktura” på Kindbergs kontor

Uppdaterad
Publicerad

Tre papper med anteckningar med orden ”luftfaktura” och ”fördelning luft” har hittats på Daniel Kindbergs kontor. Det framkommer i den internutredning Östersundshem gjort.

Anteckningarna var tidigare inte offentliga men Östersundsposten har tagit del av dem. Polisen hittade dem inte när de gjorde sin husrannsakan men personal på Östersundshem gjorde det senare enligt Sveriges Radios program Kaliber.

Östersund FK:s ordförande Daniel Kindberg och tre andra personer är i nuläget misstänka för grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri. Samtliga nekar till brott.

Internutredning

Östersundshems före detta vd Christer Sundin ledde en internutredning som det kommunala bolaget gjorde ihop med ett revisionsföretag.

– Östersundshem är överfakturerat med 10,7 miljoner varav 4,5 gått till Östersunds FK, säger Sundin till SVT Sport. Det är luftfakturor, det vill säga fakturor för arbete som inte utförts. Vi hittade anteckningarna på Kindbergs kontor, och har gett dem till åklagaren.

– Kan ordet luftfaktura från anteckningarna betyda nånting annat inom ekonomin?

– Nej.

Utifrån vad ni sett, hur illa är det här?

– Det är det värsta jag sett. De två högsta företrädarna för bolaget (vd Daniel Kindberg och vice vd Hans Carlsson, vår anm), en attesterar och en betalar ut. Då saknar man verkligen den moraliska klockan, säger Christer Sundin. Nu är det upp till åklagaren att få fram bevis.

Kammaråklagare Niklas Jeppsson på Ekobrottsmyndigheten i Umeå bekräftar att 11 miljoner felaktigt betalats ut. Han har precis begärt ytterligare en månads förlängning innan han eventuellt väcker åtal.

– Det är en stor utredning och de misstänkta ska ha tid att yttra sig, säger Jeppsson till SVT Sport.

Vill inte störa utredningen

Daniel Kindbergs advokat Olle Kullinger vill inte kommentera uppgifterna om dokumenten som hittats.

– En utredning pågår och vi vill inte störa den. Sen förser nån media med såna här uppgifter, det vore oseriöst att kommentera när utredningen pågår.

– Hur ställer sig Kindberg till anklagelserna?

– Han räknar med att han inte gjort sig skyldig till nåt som är fel, sen får utredningen visa det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet

Senaste avsnittet på SVT Play