Martin Hinteregger. Foto: Bildbyrån

Kopplades till nynazist – nu lägger han av fotbollskarriären

Uppdaterad
Publicerad

Martin Hinteregger har spelat över 300 matcher i Bundesliga. Under våren vann han Europa League med sitt Eintracht Frankfurt.

Nu lägger han av – bara 29 år gammal. Detta efter att bland annat ha anordnat en fotbollsturnering tillsammans med en nynazist.

Det har blåst kring österrikaren Martin Hinteregger den senaste tiden.

Bakgrunden är fotbollsturnering ”Hinti Cup” som han har arrangerat på hemmaplan i Österrike – tillsammans med den före detta nynazisten Heinrich Sickl. Något som väckt starka reaktioner. Enligt hemsidan DW, var Sickl med i styrelsen för det högerpopulistiska partiet FPÖ fram till 2021. På 90-talet var han också en del av den nynazistiska organisationen Nationalistische Front, som blev olagligt 1992.

– De senaste veckorna har flera frågor kommit upp kring ”Hinti Cup”, som jag har drivit med passion och med de bästa avsikterna. Saker som jag har sagt i affekt har skapat irritation, och jag vill be om ursäkt för det. Jag ångrar det, säger han i ett pressmeddelande.

Hinteregger fortsätter med att ta avstånd från åsikter som han menar att han inte står för.

– För att klargöra det ännu en gång: Jag tar avstånd från intoleranta och inhumana åsikter å det starkaste. De som känner mig vet om det. Nu behöver jag få lite distans och ställa om mitt liv, säger han.

Bad styrelsen att bryta kontraktet

På Eintracht Frankfurts hemsida beskriver man hur Hinteregger informerade styrelsen om att få avsluta sin spelarkarriär och bryta kontraktet, som var skriver till 2024. Något som styrelsen gick med på.

– Jag funderade på att avsluta karriären redan förra hösten. Jag hade det tufft på plan, mina insatser var skakiga. Vinsterna kändes inte lika bra längre och varje förlust gjorde dubbelt så ont. Men min förbättring under våren och succén i Europa League gjorde mig ännu mer motiverad att avsluta med en stor sportslig framgång, säger Hinteregger.

Martin Hinteregger spelade 138 matcher för Eintacht Frankfurt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.