Asllani under VM-mötet med USA i juni. Foto: Bildbyrån

Asllani kan slippa strejka: ”Vi står på spelarnas sida”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige får en möjlighet till revansch för sommarens VM-förlust i fredagens träningsmatch mot USA i Columbus.

Men att det ”bara” är en träningsmatch spelar mindre roll för en av Sveriges största stjärnor Kosovare Asllani.

– Det är de här matcherna som är de roligaste. Det är de som utvecklar oss som lag, säger Asllani till SVT Sport.

Sverige kommer till Columbus med många ordinarie backar borta och en nykomponerad backlinje. Även USA har drabbats av avbräck i form av de stora stjärnorna  Alex Morgan (gravid) och Megan Rapinoe (skadad). Trots viktiga spelare borta för båda lagen så kommer inte det påverka matchens intensitet nämnvärt menar Sveriges stjärna Kosovare Asllani.

– Båda lagen har ju några spelare borta men när vi möter USA så känns det aldrig som en träningsmatch både lagen vill vinna lika mycket och det kommer nog synas imorgon också, säger Asllani till SVT Sport.

Damlandslaget i fotboll

Bra erfarenhet inför OS

Sverige förlorade mot de blivande världsmästarna USA i gruppspelet under VM i somras. En match som Kosovare gärna vill ha revanch för.

– Efter VM var det en match jag ville spela om och det var mot USA. Man vill mäta sig mot dem och vi är ganska lika som lag både fysiskt och taktiskt. Jag ser fram emot att spela matchen och det är en bra erfarenhet för hela truppen, även de unga, säger Asllani till SVT Sport.

Hon fortsätter:

– Vi får ofta möta USA i mästerskap så ju oftare vi får mäta oss mot dem, desto bättre. Det är en bra erfarenhet att få möta dem nu speciellt inför ett OS nästa år där det finns stor chans att vi får stöta på dem igen. Så väldigt bra och roligt att vi får den här matchen i emot dem.

”Hoppas det löser sig”

Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson är två av de stora värvningarna för Real Madrids nya damlagssatning som fram till nästa säsong heter CD Tacón. I Spanien har en konflikt bubblat upp angående spelarlöner och spelarfacket har utlyst en strejk som inleds den 16 november om ingenting ytterligare händer.

– Som fotbollsspelare vill man alltid spela fotboll. Jag är inte superinsatt. Vi är nya i ligan och landet. Men vi står på spelarnas sida så klart och vi hoppas att det löser sig, säger Asllani.

Och en lösning kan vara på gång. I dag kom besked från spanska fotbollsförbundet RFEF att man bidrar med 1,15 miljoner euro till klubbarna för att hjälpa till att nå spelarnas lönekrav. Kravet är dock att matcherna kan visas på nationell TV i höst.

”RFEF kommer att garantera en minimilön på 16 000 euro per år till 18 spelare i varje lag och sedan skriva ett nytt kontrakt, efter att det nuvarande avtalet om TV-rättigheter går ut, som möjliggör att den minimilönen höjs till 18 000 eller 20 000 euro”, skriver RFEF.

TV-avtalet som förbundet nämner är det som mediebolaget Mediapro tecknade i våras, då köpte rättigheterna till tolv av lagens matcher (Barcelona, Athetlic Bilbao, Sevilla och Tacón stod utanför avtalet).

Arkiv: Asllani den stora hjärnan bakom Sveriges kross (8 oktober 2019)

Träningslandskamper

USA logo

USA

3 - 2

Sverige logo

Sverige

MAPFRE Stadium, Columbus, OH
Publik: 20903
Domare: Ekaterina Koroleva

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet