Anatolij Tymosjtjuk. Foto: Bildbyrån

Kravet från Ukrainas fotbollsförbund: Annullera legendarens landskamper

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas fotbollsförbund kräver att Anatolij Tymosjtjuk, som gjort flest matcher i det ukrainska landslaget, ska straffas för sin tystnad om Rysslands invasion av Ukraina.

I ett pressmeddelande vill man nu annullera samtliga landskamper för den tidigare mittfältaren.

Tymosjtjuk är för närvarande assisterande tränare i ryska Zenit Sankt Petersburg och har mötts av hård kritik för att han inte uttalat sig om Rysslands attack.

Nu vill Ukrainas fotbollsförbund att den tidigare landslagskaptenens alla titlar och tränarlicenser ska strykas med omedelbar verkan. Man vill även att han fråntas samtliga statliga utmärkelser och hederstitlar och slutligen att han ska tas bort ur det officiella registret över spelare som representerat landslaget.

”Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Tymosjtjuk, den tidigare lagkaptenen för Ukrainas landslag, inte gjort något offentligt uttalande. Han har heller inte avslutat sitt samarbete med angriparens klubb”, skriver det ukrainska fotbollsförbundets etik- och fair play-kommitté i ett uttalande på förbundets hemsida.

”Skadar bilden av ukrainsk fotboll”

Tymosjtjuk har spelat 144 landskamper för Ukraina och har tillhört klubbar som Sjachtar Donetsk och Bayern München.

”I en tid då hans tidigare klubb, Bayern München, publicerar uttalanden och håller möten till stöd för Ukraina, fortsätter Tymosjtjuk att vara tyst och arbeta för angriparens klubb. Genom att göra detta medvetna val skadar Tymosjtjuk bilden av ukrainsk fotboll och bryter mot paragraf 1.4. Del 1 i artikel 4 i UAF:s etiska regler och rättvisa spel.”

Anatolij Tymosjtjuk representerade det ukrainska A-landslaget mellan 2000 och 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.