Janne Andersson riktar kritik mot beskedet att Polen går direkt till playoff-final. Foto: Bildbyrån.

Janne Andersson om Fifa-beslutet: ”Helt uppåt väggarna”

Uppdaterad
Publicerad

Polen får ingen ny motståndare utan går direkt till playoff-final i herrarnas VM-kval, meddelar Fifa.

Beslutet kritiseras av svenska förbundskaptenen Janne Andersson.

– Fifa fattade till slut rätt beslut när det gällde Ryssland men det här beslutet är tyvärr helt uppåt väggarna ur ett sportsligt perspektiv, säger han i ett uttalande.

Det rådde oklarheter kring vårens playoff-spel i VM-kvalet då Ryssland, som stängts av från all internationell fotboll tills vidare, skulle möta Polen i första matchen.

I kväll kom Fifa med beskedet att playoff-spelet fortsätter som planerat utan Ryssland. Polen går därmed direkt till playoff-final.

Herrlandslaget i fotboll

Där laget ställs mot vinnaren av Sverige och Tjeckien som möts på Friends Arena 24 mars i kvalets ”semifinal”.

Vill att lagen ska ha samma förutsättningar

Svenska fotbollförbundet tycker att Fifa har gjort rätt gällande Ryssland – men hade velat att Polen skulle få en ny motståndare.

–  Vi tycker att det sportsligt rimliga och mest rättvisa hade varit att Polen fått ett nytt motstånd i en semifinal. Vi förstår att det är ett svårt pussel att lägga för Fifa men likafullt så borde principen om att spela med samma förutsättningar, det vill säga spela och vinna två tävlingsmatcher för att nå VM-slutspelet gälla. Men nu har vi fått ett besked och vi har hela tiden varit inställda på två tävlingsmatcher och vi förhåller oss till det även om nu Polen får en fördel i en eventuell playoff-final, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till förbundets hemsida.

Förbundskaptenen Janne Andersson är inne på samma spår och är tydlig i sin kritik.

”Helt uppåt väggarna”

– Fifa fattade till slut rätt beslut när det gällde Ryssland men det här beslutet är tyvärr helt uppåt väggarna ur ett sportsligt perspektiv. Med det sagt så ligger allt vårt fokus på att förbereda oss inför matchen mot Tjeckien. Vi vill till VM och kommer göra allt för att nå dit, säger han.

Vinnaren av Tjeckien och Sverige får möta Polen, i Polen, fem dagar senare i en direkt avgörande match om en plats till herrarnas fotbolls-VM i Qatar senare i år.

Ukrainas VM-playoffmöte med Skottland kommer däremot skjutas fram till juni till följd av kriget, meddelar Fifa.

ARKIV: Så blev Sveriges playoff-lottning (26 nov 2021):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet