Karl-Erik-Nilsson. Foto: TT

Uppgifter: Fifa vill flytta VM-playoff – så Ryssland kan delta

Uppdaterad
Publicerad

Polska uppgifter gör gällande att Cas kommer att häva Rysslands fotbollsavstängning.

Nu vill Fifa flytta VM-playoffmatcherna till juni.

– Vi ser fram emot ett besked i närhet från Fifa. Det brådskar! säger svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Det var den 28 februari som beskedet att det internationella fotbollförbundet, Fifa, och dess europeiska motsvarighet, Uefa, valt att stänga av alla ryska klubb- och landslag från internationella matcher och turneringar.

Ett beslut som inte togs emot väl från ryskt håll. Det ryska fotbollförbundet anser att Fifa och Uefa inte har någon laglig rätt att stänga av dem och har därför skickat in en överklagan till idrottens skiljedomstol, Cas.

VM-kval fotboll

”Extraordinär situation”

Nu ser de ut att få rätt.

Enligt polska uppgifter tyder nämligen mycket på att playoffet, som egentligen skulle ha inletts den 24 mars, flyttas till juni. Det är den polska journalisten Sebastian Staszewski som skriver på Twitter att Fifa undersöker om det är möjligt att senarelägga kvalet så Ryssland kan delta. Detta på grund av Fifa, enligt samma källor, fått uppgifter om att Cas kommer att häva avstängningen av Ryssland. Därför vill de nu skjuta på kvalet så att Cas hinner utreda frågan.

– Det här är en extraordinär situation, men Cas tar ingen hänsyn till moraliska eller politiska aspekter utan endast sportsliga, säger Cas-domaren Jakub Laskowski till sajten sport.pl.

”Inga sådana indikationer”

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson har inte hört något mer än de polska uppgifterna när SVT Sport får tag i honom.

”När det gäller vårt playoff har inga sådana indikationer nått mig. Däremot har frågan väckts i den grupp där Ukraina spelar. Vi ser fram emot ett besked i närhet från Fifa. Det brådskar!” skriver Nilsson i ett sms.

ARKIV: Så blev Sveriges playoff-lottning (26 november 2021):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet