Ryska landslagsspelaren Artem Dzyuba. Foto: TT

Ryssland överklagar Fifa och Uefas dom

Uppdaterad
Publicerad

Det ryska fotbollförbundet anser att Fifa och Uefa inte har någon laglig rätt att stänga av dem.

Nu överklagar de beslutet till idrottens skiljdedomstol Cas.

Kravet: en snabb process så man kan delta i playoff till VM i Qatar.

Det var i måndags som beskedet att det internationella fotbollförbundet, Fifa, och dess europeiska motsvarighet, Uefa, beslutat att stänga av Rysslands alla klubb- och landslag från internationella matcher och turneringar. Ett beslut som bland annat innebär att det ryska herrlandslaget inte får vara med i kommande playoff till VM i Qatar där man skulle ha gjort upp om en VM-plats tillsammans med Polen, Sverige och Tjeckien.

Nu överklagar det ryska fotbollförbundet avstängningen till idrottens skiljedomstol, Cas. De anser att Fifa och Uefa inte har någon laglig rätt att stänga av dem.

VM-kval fotboll

De kräver att ärendet tas upp – och fort ska det gå, så man har chansen att kvalificera sig till VM i Qatar.

”För att säkerställa möjligheten för ryska lags deltagande i de kommande planerade matcherna kommer det ryska fotbollförbundet insistera på en påskyndad handläggning av ärendet. Om Fifa och Uefa vägrar ett sådant förfarande kommer ett krav ställas på införandet av tillfälliga åtgärder i form av ett upphävande av Fifas och Uefas gemensamma beslut”, skriver det ryska förbundet i ett pressmeddelande.

Vidare skriver det ryska förbundet att de inte fått rätten att framföra sin ståndpunkt innan ett beslut togs i frågan och att det förfarandet kränkte deras grundläggande rätt till ett försvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet