Förundersökning om VM 2018 och 2022

Uppdaterad
Publicerad

Schweiziska åklagare startar förundersökningar kopplade till fotbolls-VM 2018 i Ryssland och 2022 i Qatar. Det bekräftar AP. Samtidigt har man beordrat ett tillslag mot Fifas högkvarter och elektroniska data och dokument omhändertogs i räden.

Fifa skakas i grunden. Gryningsräderna i morse där flera Fifa-toppar greps och uppgifterna om att det nu ska utredas hur det gick till när de senaste fotbolls-VM valdes ut kan inte vara trevliga nyheter för organisationen bara dagar innan presidentvalet.

Korruption och penningtvätt

FIFA

Sex personer greps på plats. Tre på andra ställen i världen. Två av de arresterade är Fifas vicepresidenter Jeffrey Webb och Eugenio Figueredo. Det amerikanska åtalet rör 14 personer totalt.

Enligt New York Times anklagas de för olika former av korruption och penningtvätt rörandes misstänkta mutor på mer än 100 miljoner dollar, kopplade till kommersiella avtal ända från början av 1990-talet som gäller fotbollsturneringar i USA och Latinamerika, uppger justitiedepartementet i Schweiz.

Schweizisk polis vill fråga ut 10 högt uppsatta Fifa-medlemmar som röstade om vilka som tilldelades VM under röstandet i december 2010. Fifa-ordföranden Sepp Blatter ska så här långt inte vara inblandad i det hela.

”Inte en av de gripna”

– Han är inte en av de gripna. Han är inte inblandad överhuvudtaget. Vi försöker få mer information från polisen, säger Fifas talesperson Walter de Gregorio

Enligt uppgifter från Fifa så ska omröstningen äga rum på fredag trots allt. Blatters ende konkurrent prins Ali bin al-Hussein av Jordanien sade att det är en ”sorglig dag för fotbollen”.

Fakta: Gripna Fifa-ledare

effrey Webb, Kajmanöarna, vice ordförande i Fifa samt ordförande i Concacaf (Fotbollsförbundet för Nord- och Centralamerika samt Karibien).

Eugenio Figueredo, Uruguay, vice ordförande i Fifa samt tills nyligen ordförande i Sydamerikas fotbollsförbund.

Eduardo Li, Costa Rica, ordförande i Costa Ricas fotbollsförbund. Medlem i Fifas exekutivkommitté.

Julio Rocha, Nicaragua, utvecklingschef i Fifa och ordförande i Nicaraguas fotbollsförbund. Var tidigare ordförande i Centralamerikanska fotbollsunionen Uncaf.

Costas Takkas, Kajmanöarna, attaché till Concacafs ordförande Webb.

Rafael Esquivel, Venezuela, ordförande i Venezuelas fotbollsförbund, sitter i exekutivkommittén i Sydamerikas fotbollsförbund.

José Maria Marin, Brasilien, tidigare ordförande i Brasiliens fotbollsförbund.

Övriga misstänkta är:

Jack Warner, Trinidad och Tobago, tidigare medlem i Fifas exekutivkommitté och ordförande i Concacaf. Han har tidigare varit anklagad för en rad etiska överträdelser och korruption inom fotbollen.

Nicolás Leoz, Paraguay, tidigare medlem i Fifas exekutivkommitté och ordförande i Sydamerikas fotbollsförbund.

Fyra personer på Fifas marknadsavdelning är misstänkta: Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis och Mariano Jinkis. En femte person från marknadsavdelningen, José Marguiles, anklagas för att ha varit mellanhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet