Kritik mot att USA fick VAR-granskat mål godkänt

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en lång VAR-granskning efter att USA gjort 2-0. På reprisbilderna är det ganska tydligt att Carli Lloyd var en halvmeter offside och påverkade spelet innan målet som ändå godkändes.
– Jag tycker med en gång att det är offside, säger domarexperten Jonas Eriksson.

Bollen spelades in från vänsterkanten och Linda Sembrant var i duell med Lloyd innan bollen gick fram till Tobin Heath som sköt mål via Jonna Andersson, som backade in mot Hedvig Lindahl i målet.

Hårt nog bedömdes det som ett självmål trots att bollen sköts mot målet. Men alla höll inte med om att det bode ha varit mål. En av dem är domarexperten Jonas Eriksson.

– Jag tycker med en gång att det är offside. Och det är inte så att jag sitter här patriotisk och enögd, för det kan man vara ibland. Utan ja, jag tycker verkligen att anfallaren påverkar Sembrants sätt att spela bollen, säger Jonas Eriksson.

Behöver inte vara fysisk kontakt

Enligt Eriksson så behöver inte den anfallande spelaren fysiskt röra en försvarande spelare för att det ska bli offside.

– Det är inte så att man måste ha en fysisk kontakt. Det där fysiska kravet, det finns inte längre, säger han.

Eriksson får även medhåll av SVT Sports expert Frida Östberg.

– Jag tycker att Carli Lloyd påverkar spelet med sin löpning. Domaren verkar inte se det som en duell, säger Östberg om situationen.

De flesta kommentarer kring det godkända 2-0-målet var kritiska.

– Jag är helt vilse. Jag vet inte hur reglerna fungerar längre. Jag är förbluffad över det beslutet, säger Chelseas damtränare Emma Hayes till BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer