Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Wikman är inte nöjd med att Rebecka Blomqvists mål dömdes bort. Foto: Bildbyrån

Kritiken mot VAR: ”Får inte ske”

Uppdaterad
Publicerad

I gårdagens match mot Schweiz gjorde Rebecka Blomqvist 3-1 för Sverige. Men målet blev bortdömt efter VAR-granskning. Som i efterhand visat sig vara ett felaktigt beslut. Sveriges assisterande tränare Magnus Wikman är kritisk mot beslutet.

– Det är inte bra att man inte vet var man ska dra offsidelinjen, säger han till SVT Sport.

Med ledning 2-1 såg Rebecka Blomqvist ut att punktera matchen mot Schweiz i den 88:e minuten. Blomqvist gjorde 3-1 för Sverige och de flesta trodde matchen var avgjord. Men målet granskades av VAR-rummet och dömdes bort.

– Jag blir förvånad. Att man inte vet var man drar linjen, säger Magnus Wikman dagen efter matchen.

Den svenska landslagsledningen har nu försökt få tag på Uefa för att få en förklaring på beslutet.

– Det är för dåligt. Men det är inget som går att påverka nu. Vi har påtalat det för Uefa, men det kommer så klart inte förändra något. Synd att det inte blev 3-1 som vi förtjänade, säger Wikman som inte förväntar sig något särskilt av Uefa.

– Vi förväntar oss inget men jag hoppas de tar på sig misstaget i alla fall. Det är inte bra nog att man inte vet var man ska dra offsidelinjen.

Målskytten Rebecka Blomqvist är dagen efter besviken på bedömningen.

– Jag tycker att just i det här fallet när det inte är en bedömningsfråga utan mer handlar om var linjen ska ritas. Det känns ganska tydligt. Det är tråkigt att det kan hända och det finns inte så mycket att göra nu, säger hon.

Nederländerna toppar just nu Sveriges grupp på målskillnad efter att ha gjort ett mål mer i turneringen än Sverige. Det bortdömda målet kan alltså bli avgörande när kampen om gruppsegern ska avgöras.

– Så kan det bli.  Men Portugal har gjort två bra matcher så vi ska fokusera på att vinna den matchen nu. Men är det det här målet som gör skillnaden till slut så är det ju surt, säger Blomqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.