Sveriges Caroline Seger efter onsdagens 2–1-seger mot Schweiz. Foto: TT Nyhetsbyrån

Så går Sverige vidare i fotbolls-EM

Uppdaterad
Publicerad

Efter onsdagens seger mot Schweiz är Sverige nära en kvartsfinalplats i fotbolls-EM. Men en förlust i sista gruppspelsmatchen mot Portugal innebär förmodligen att de svenska fotbollsdamerna i stället slås ut. Här är förutsättningarna för hur Sverige går vidare – och vad som krävs för gruppseger.

Efter att ha spelat 1–1 mot varandra i premiären vann Sverige och Nederländerna planenligt sina andra gruppspelsmatcher, mot Schweiz respektive Portugal.

HÖJDPUNKTER: Sverige–Schweiz 13 juli

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Höjdpunkter från matchen mellan Sverige och Schweiz i fotbolls-EM för damer 2022.

En hel del talar därför för att det blir de båda förhandsfavoriterna som går vidare från grupp C. Men fortfarande har alla fyra länder chansen, och varken Sverige eller Nederländerna har troligen råd att förlora i sista omgången om det ska bli avancemang.

Det finns också skäl att vilja ta hem förstaplatsen i gruppen, eftersom man då lär undvika världstrean Frankrike i kvartsfinal.

Läget i grupp C inför sista omgången:

1) Nederländerna, 4 poäng, 4–3 i målskillnad (+1).

2) Sverige, 4 poäng, 3–2 (+1).

3) Portugal, 1 poäng, 4–5 (–1).

4) Schweiz, 1 poäng, 3–4 (–1).

Då går Sverige vidare:

+ Minst en poäng mot Portugal. Då kan inte Sverige bli sämre än tvåa i gruppen.

+ Förlust mot Portugal med ett mål, samtidigt som Nederländerna förlorar mot Schweiz med ett mål – i en mer målsnål match. Då hamnar samtliga fyra lag på fyra poäng, och med +–0 i målskillnad. I det scenariot kan Sverige inte passera Portugal, som kommer att ha gjort fler mål. Däremot hamnar man före både Schweiz och Nederländerna, givet att deras match innehåller färre mål än Sveriges.

Exempel: Sverige förlorar med 1–2 mot Portugal och Nederländerna förlorar med 0–1 mot Schweiz. Då vinner Portugal gruppen tack vare totalt 6–6 i målskillnad. Sverige, Schweiz och Nederländerna hamnar samtidigt helt lika med 4–4 i målskillnad. Då går Sverige vidare tack vare fler poäng i inbördes möten mellan de tre lagen.

Då vinner Sverige gruppen:

+ Seger mot Portugal, samtidigt som Nederländerna tappar poäng mot Schweiz.

+ Seger mot Portugal med större marginal än Nederländerna samtidigt slår Schweiz med.

+ Seger mot Portugal med lika många måls marginal som Nederländerna slår Schweiz med. Sverige måste dock göra fler mål än Nederländerna i ett sådant läge, så att det totala antalet svenska mål i EM överträffar det totala antalet nederländska.

+ Oavgjort mot Portugal, samtidigt som Nederländerna förlorar mot Schweiz.

Då är Sverige utslaget ur EM:

+ Förlust mot Portugal, samtidigt som Nederländerna tar poäng av Schweiz.

+ Förlust mot Portugal med två mål eller mer.

+ Förlust mot Portugal med ett mål, samtidigt som Schweiz vinner mot Nederländerna med minst två mål.

+ Förlust mot Portugal med ett mål, samtidigt som Schweiz vinner mot Nederländerna med ett mål – och Sverige inte gör fler mål än Schweiz i sin match.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer