Akropolis Pontus Åsbrink tackar domaren Tess Olofsson efter matchen mot AFC Eskilstuna. Foto: Bildbyrån.

Kvinnlig domare historisk i superettan: ”Vill ta nästa kliv”

Akropolis slog AFC Eskilstuna med 3-2 på hemmaplan – efter att Tess Olofsson från Malmö blivit den första kvinnliga domaren att döma en match i superettan.

– Man vill ta nästa kliv till nästa serie, säger hon till Dplay efter slutsignalen.

Hon har som mål att döma allsvenskan för herrar, men i kväll klockan 19.00 var det dags för Tess Olofsson att blåsa igång en superettan-match.

Akropolis tog nämligen emot AFC Eskilstuna och trots tidigt underläge vände man inom loppet av tolv minuter, mellan minut 26 och 38.

Hemmalagets mål prickades in av Oscar Pettersson, Marcus Haglind Sagré och Nicklas Maripuu, innan Wilhelm Loeper reducerade på straff.

Det blev inga fler mål och Akropolis har häng på den allsvenska kvalplatsen, fem poäng upp till – men en match mer spelad – än Jönköpings Södra.

”Tänker inte så mycket på det”

Men både före och efter matchen låg alltså mycket fokus på domare Olofsson, som uttalar sig om känslan efter slutsignalen.

– Det är kul, men jag tänker inte så mycket på det. Man vill ta nästa kliv till nästa serie och försöka nå nästa mål – att bli ordinarie i Superettan och sedan få ett par matcher i Allsvenskan, säger hon till Dplay och fortsätter:

– Givetvis går det väldigt snabbt här med många tekniska och skickliga spelare, men om jag skulle få hälsa något till andra kvinnliga domare är det att våga satsa, samla mod och jobba hårt för att nå nästa nivå.

Olofsson har dömt matcher i herrarnas division 1. I december blev hon den första kvinnliga domaren att antas till den högsta domarutbildningen i Sverige.

Tre saker en kvinnlig fotbollsdomare får höra (6 oktober 2020)