Domaren Sian Massey-Ellis censurerades för tittarna i iransk tv. Foto: Nyhetsbyrån TT.

Kvinnlig domare censurerades för tittarna i iransk tv

Uppdaterad
Publicerad

Iransk tv visade Premier League-mötet mellan Tottenham och Manchester United.

Kanalen valde dock att censurera bort den assisterande domaren Sian Massey-Ellis – på grund av att hon var klädd i shorts.

”Lösningen, att klippa bort henne ur sändningen och visa Londons bakgator, är en skymf mot sporten”‚ skriver organisationen ”My Stealthy Freedom”, som arbetar mot könsdiskriminerande lagar.

Tottenham spelade mot Manchester United i London i helgen. Bortalaget vann med 3-1. Premier League-matchen visades i statlig iransk tv.

Tv-kanalen valde dock att censurera i sändningen. En person – domaren Sian Massey-Ellis – visades aldrig. Brittiska Daily Mail skriver att hon censurerades över 100 gånger.

”Kunde inte hantera en kvinnlig domare”

Orsaken till censuren uppges vara att hon var klädd i shorts och kortärmad tröja.

My Stealthy Freedom är en grupp som kämpar mot diskriminerande könslagar i Iran:

”Tv-produktionen kunde inte hantera en kvinnlig domare i shorts. Lösningen blev att klippa bort henne och i stället visa bilder på Londons bakgator. Det är ett hån mot spelet”, skrev My Stealthy Freedom.

”Att censurera finns i Irans dna. Vi ska inte normalisera denna praxis. Det här är inte vår kultur.”

KLIPP: Olofsson om allsvenska målet: ”Svårt att sätta en tidsplan” (2 april 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.