Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den franska domaren Stéphanie Frappart. Foto: Bildbyrån

Här är kvinnliga domarna som kämpar om en plats i fotbolls-VM i Qatar

Uppdaterad
Publicerad

Den franska domaren Stéphanie Frappart blev historisk förra året när hon som första kvinna var fjärdedomare under ett herr-EM.

Nu hoppas hon och de resterande fem kvinnliga domarna som är uttagna att få chansen på herr-VM.

Hon har brutit manlig mark flera gånger om. Förutom fjärdedomare under fotbolls-EM i fjol har Frappart bland annat Champions League, franska ligan och Europa League på meritlistan.

Nu har hon chansen att få göra sin första match som huvudomare under vinterns herr-VM i Qatar. Med sig får hon två kvinnliga huvuddomare till och tre assisterande. En av dom är Kathryn Nesbitt från USA.

– Jag tror att alla domare som är här är här som jämlikar. Vi har alla förtjänat vår plats här och det är precis så vi känner. Vi är ett team.

Totalt har Fifa tagit ut 36 huvuddomare, 69 assisterande och 24 VAR-domare till VM.

48 timmar innan avspark blir dom tilldelade sina matcher och ungefär 25 av dem 36 uttagna huvuddomarna kommer att få chansen att döma. Resten blir utan VM-meriter den här gången.

60 sekunder: Hemliga mötet som låg bakom valet av Qatar-VM:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Hemliga mötet som låg bakom valet av Qatar-VM Foto: Bildbyrån

Kvinnorna som kan få döma

Stéphanie Frappart, Frankrike, Salima Mukansanga, Rwanda och Yoshimi Yamashita, Japan är de tre kvinnliga huvuddomarna i mästerskapet.

Neuza Back, Brasilien, Karen Díaz Medina, Mexiko och Kathryn Nesbitt, USA, är uttagna som assisterande domare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.