Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kylian Mbappé vill se ett slut på protesterna i Frankrike. Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Kylian Mbappés vädjan efter protesterna: ”Våld löser inget”

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamma protester har pågått i fyra dagar i Frankrike sedan en 17-årig pojke sköts till döds av polis i tisdags. Byggnader har skadats och bilar har satts i brand. Nu går landets största fotbollsstjärna, Kylian Mbappé, ut och vädjar till de som protesterar.

”Våld löser inget”, skriver han på Twitter.

I ett långt inlägg på Twitter skriver Paris Saint-Germains 24-årige stjärna att han blev chockad av nyheten om pojkens död och att hans tankar går till honom och hans familj.

Han förstår ilskan, men vill att våldet ska upphöra.

Idrott och politik

”Sedan den här tragiska händelsen har vi sett folket uttrycka sin ilska, vars innehåll vi förstår, men vars form vi inte kan stödja. Många av oss som kommer från arbetarkvarter delar de här känslorna av smärta och sorg.”, skriver han bland annat och fortsätter:

”Våld löser inget, än mindre när det oundvikligen och outtröttligt vänder sig mot dem som uttrycker det. Det är din egendom som du förstör. Dina grannskap och dina städer.”

Utöver Mbappé, som bland annat har vunnit VM-guld med Frankrike, har även Real Madrid-spelaren Aurelien Tchouameni gjort ett liknande inlägg.

”Det finns andra fredliga och konstruktiva sätt att uttrycka sig. Det är i det som vår energi och våra tankar måste koncentreras. Våldets tid måste upphöra och ge vika för sorg, dialog och återuppbyggnad”, skriver Mbappé.

Polismannen som sköt 17-åringen misstänks för dråp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet