IFK Norrköpings Arnor Traustason och Hammarbys Ögmundur Kristinsson inbringar miljoner till allsvenskan. Foto: BildbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lagerbäcks trupp ger miljonregn över allsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Sju spelare från allsvenskan togs ut i Lagerbäcks trupp. Förutsatt att fördelningsnyckeln följer tidigare mästerskap innebär det att de allsvenska klubbarna med spelare i Islands EM-trupp får vara med och dela på nästan tio miljoner kronor – minst. ”Det skulle betyda en hel del”, säger IFK Göteborgs sportchef Mats Gren till SVT Sport.

Det är den europeiska klubborganisationen, ECA, som i förhandlingar med Uefa, kommit överens om kompensation på 1,4 miljarder kronor (150 miljoner euro). Summan kommer klubbarna, vars spelare är med i EM 2016, att dela på.

Om fördelningsnyckeln i EM 2016 följer samma princip som vid EM 2012 kommer det innebära att klubbarna får omkring 54 000 kronor per spelare och dag. Räkningen startar två veckor före mästerskapet och avslutas en dag efter att spelarens nation åkt ur turneringen.

Får 1,4 miljoner kronor per spelare

För klubbarna med spelare i Island skulle det innebära en kompensation på minst 1,4 miljoner kronor per spelare – förutsatt att spelaren representerat klubben de 24 senaste månaderna.

– Så var det förra EM. Tanken är att om en spelare precis bytt klubb så ska den inte gå lottlös, utan man fördelar procentuellt på de 24 senaste månaderna, säger Gren.

För storklubbarna som omsätter miljarder är pengarna inte avgörande, men för de allsvenska klubbarna påverkar det den ekonomiska omsättningen markant.

”Innebär ju miljonbelopp”

IFK Göteborgs sportchef Mats Gren tar emot uppgifterna om att klubbarnas ersättningspott har höjts med 50 procent – från drygt 900 miljoner kronor i EM 2012 till 1,4 miljarder kronor i EM 2016 – med glädje.

– Det blir ju en del. Om vi skulle få Emil (Salomonsson) med och vi har 24 senaste månaderna på honom innebär det ju miljonbelopp, säger Blåvitts sportchef.

På onsdag presenteras Sverige EM-trupp. Högst sannolikt med fler allsvenska spelare – och nytt miljonregn över de allsvenska klubbarna.

ECA:s, det vill säga klubbarnas, argument är att de betalar spelarnas löner och släpper iväg sina arbetstagare på andra uppdrag och därför vill ha skälig kompensation.

I VM 2014 var det fyra allsvenska klubbar som blev ersatta för att deras spelare var uttagna i VM. AIK fick 890 000 kronor (109 200 dollar), Malmö FF 730 000 kronor, Helsingborg 266 000 kronor och BK Häcken 114 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer