Foto: Bildbyrån

Läget i truppen inför VM-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige möter Kroatien hemma på Gamla Ullevi på torsdag och Ukraina på bortaplan nästa tisdag. Så här är läget i den svenska truppen inför de två VM-kvalmatcherna.

Skadorna

Caroline Seger har dragits med en ryggskada och nu även problem med häl och vad. Hon missade matchen mot Kristianstad den 20 maj. Sedan tvingades hon bryta matchen mot Vittsjö i slutet av maj. Mittfältsstjärnan kom inte heller till start i Rosengårds senaste match mot Limhamn Bunkeflo. Under måndagen blev det klart att hon missar VM-kvalmatchen mot Kroatien.

VM-kval fotboll

Även Hanna Folkesson stod över Rosengårds senaste match efter en muskelär känning i överkroppen.

Frida Östberg, SVT:s expert:

– Caroline Seger är jätteviktig med sin erfarenhet och förmåga att bestämma tempot i matchen. Hon såg bra ut innan skadan och som att hon har hittat glädjen igen, men mot det här motståndet ska det inte vara jätteavgörande. Nu får andra spelare kliva fram, som Hanna Folkesson som är den som kanske främst konkurrerar med Seger om platsen.

Rosengårds Caroline Seger. Foto: Bildbyrån

Världsspelarna

Hedvig Lindahl, Jonna Andersson och Magdalena Eriksson blev under våren både FA-cupmästare och engelska ligamästare. De tog sig också till Champions League-final där Nilla Fischers Wolfsburg blev för svåra.

Fischer blev tyska ligamästare och vann tyska cupen med Wolfsburg. Hon är kapten i laget som tog sig till final i Champions League men föll mot Lyon.

Frida Östberg, SVT:s expert:

– Nilla Fischer kommer in med ett otroligt självförtroende, men hon är också sliten efter en lång säsong. Samtidigt bör det vara lugnare för de defensiva spelarna i de här matcherna. Jag ser framemot att Fridolina Rolfö kan kliva fram och visa upp sig och vilka erfarenheter hon tar med sig från Tyskland.

Nilla Fischer har redan vunnit ligan och cupen i år. Foto: Bildbyrån

Namnen att hålla koll på

Loreta Kullashi är en av damallsvenskans kanske mest lovande spelare just.

Anna Anvegård debutant i A-landslaget och kanske den mest oväntade i truppen. Hon har presterat bra i ungdomslandslagen, öst in mål i elitettan och i damallsvenskan har hon gjort tre mål men varit inblandad i många situationer i klubblaget Växjö DFF. Återstår att se om hon får chansen.

Frida Östberg, SVT:s expert:

– Både Kullashi och Anvegård kanske får speltid, beroende på hur matchbilden ser ut. Det är jätteroligt att de båda är med i truppen. Jag måste ge en eloge till Peter Gerhardsson och Magnus Wikman för att de ser kvalitet före ålder. Loreta Kullashi har visat att hon håller på den här nivån, men har haft det tufft i allsvenskan, så för hennes del är det nog bra för självförtroendet med speltid.

Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet