Det är långt ifrån säkert att Christian Eriksen kan fortsätta spela fotboll. Foto: Bildbyrån

Läkaren om Eriksen: ”Ovanligt och svårt att fortsätta”

Uppdaterad
Publicerad

Idag meddelade den danska landslagsläkaren att Christian Eriksen ska operera in en ICD (hjärtstartare) efter lördagens hjärtstillestånd. Det är högst osäkert om han kan fortsätta sin elitfotbollskarriär.

– Som generell regel kan man säga att det är ovanligt och enligt min mening svårt att fortsätta med en kontaktidrott, säger Mats Börjesson, kardiolog och läkare för damlandslaget i fotboll, till SVT Sport.

Efter utförliga hjärtundersökningar har läkarna kommit fram till att Christian Eriksen ska få en så kallad ICD inopererad under huden.

Det kan beskrivas som en automatisk hjärtstartare som känner av rytmen och ger en stöt om det blir hjärtstillestånd.

Fotbolls-EM

– En inopererad ICD innebär att man har bedömt att han är i behov av en sådan för att det skulle kunna hända igen, säger Mats Börjesson.

Det finns exempel på fotbollsspelare som har fortsatt spela med en ICD, till exempel Nederländernas Daley Blind, men det finns flera saker att ta hänsyn till.

– Det viktigaste är att ta reda på den bakomliggande orsaken. Det är inte alltid man får reda på den, men det kan ju vara så att vissa sjukdomar förvärras av att man idrottar och då ökar ju risken för att det inträffar igen. Då är det inte aktuellt att fortsätta idrotta. Med andra sjukdomar kan det vara möjligt att idrotta, säger Börjesson.

Läkaren berättar också att risken för att man får chocker från ICD:n utan att det behövs ökar vid fysisk aktivitet.

– Det är otroligt obehagligt om det skulle inträffa, säger han.

En annan viktig faktor är att apparaten kan skadas om man håller på med en kontaktidrott som fotboll.

– Vid en smäll i bröstet kanske systemet förstörs. Det är mindre benägenhet att fortsätta med en kontaktsport som fotboll, men det finns fotbollsspelare som har fortsatt. Till slut blir det en diskussion mellan behandlande läkare och individen där man väger in alla de här sakerna.

– Om man har en kontaktidrott och en sjukdom som kan förvärras av det så brukar man inte rekommendera det.

I dagsläget är det inte klart vad som var den bakomliggande orsaken till Eriksens hjärtstillestånd i lördags.

KLIPP: 60 sekunder: Eriksens kamp för livet (14 juni)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet