”Kan inte springa runt och tänka på varningar”

Uppdaterad
Publicerad

Tre ordinarie försvarsspelare står på två varningar och riskerar avstängning i en eventuell playoff-match.

– Jag kommer ta ut det lag som har störst chans att vinna matchen, säger förbundskapten Janne Andersson.

Mycket talar för att mötet med Nederländerna handlar om en playoff-plats i november, men den kan också bjuda på en svensk möjlighet till gruppseger och en direktplats i VM-slutspelet nästa sommar.

Totalt står sex svenska spelare på två varningar. Skräckscenario är om någon av startspelarna varnas och missar viktiga playoffmötet. En av dem är den svenska lagkaptenen.

Herrlandslaget i fotboll

– Vi kan inte springa runt och tänka på att vi har varningar, säger Andreas Granqvist.

Andreas Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf och Mikael Lustig står alla på två varningar. Skulle samtliga varnas står Sverige med en backlinje utan tre förmodade startspelare i en eventuell ”måste-match”.

– Vi kommer värdera med alla variabler. Jag kommer dock ta ut det lag som har störst chans att vinna matchen, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Sverige ställs mot ett lag de känner till väl. Historiskt och i nutid.

– Vi har följt det nederländska laget noggrant och scoutat dem. Vi har sett dem sju matcher live sedan förra sommaren, säger Andersson.

Sverige anlände till Amsterdam igår och har under dagen genomfört sin första träning.

– Vi har haft en bra träning. Vi körde 45 minuter. Alla spelare är uttagningsbara, alla tränade. I kväll kommer vi ha matchgenomgång, och spelarna får laget i kväll. Sedan rullar det på med fasta situationer i morgon.

Vad förväntar ni er för match?

– Det är klart att det är en speciell typ av match, när ett lag behöver göra mål. Vi förväntar oss ett offensivt attackerande Nederländerna. Men det förändrar inte vårt spel. Som helhet handlar vårt fokus om hur vi ska spela.

Hur ser du tillbaka på matchen i lördags?

– Vi gjorde en bra match, vi spelade inför en fullsatt arena. Vi vet att Nederländerna är en tuff motståndare, men vi är trygga i vårt spel. Vi vet vad vi måste göra. Fokus är inte att inte förlora, fokus är att vinna. Vi har fortfarande chansen att vinna gruppen.

Hur ser du på att Nederländernas förbundskapten Dick Advoocat menade inför Sveriges match mot Luxemburg att Sverige inte kunde vinna med 8-0?

– Jag bryr mig inte om vad han tror. Jag har andra saker att tänka på.

Andreas Granqvist som tidigare spelat i Nederländerna fick frågan om hur han ser på landslagets utveckling senaste åren.

– Det är alltid svårt att jämföra. Det har hänt en del på den senaste tiden. Det är andra spelare, och en annan förbundskapten. Det är klart att fansen känner en besvikelse. Men Nederländerna har fortfarande bra spelare.

– De har ett antal bra spelare, och har gjort bra matcher. De är tre poäng efter oss, och vi tycker vi har gjort ett jättebra kval. Kris eller inte, det får andra värdera, säger Janne Andersson.

LÄS OCKSÅ: Spionen – så kommer Nederländerna att spela mot Sverige

De riskerar avstängning

Andreas Granqvist, Jakob Johansson, Emil Krafth, Victor Nilsson Lindelöf, Mikael Lustig och Martin Olsson står alla på två varningar i VM-kvalet.

En till och en matchs avstängning väntar.

Jimmy Durmaz står också på två varningar, men han är skadad och inte med i landslagstruppen och matcherna mot Luxemburg och Nederländerna.

Spelarna tar med sig varningarna till ett eventuellt playoff i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet