Foto: Bildbyrån

Landslaget hade lunch med anhöriga – trots covid-oro

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen fick landslagsspelarna äta lunch med sina anhöriga. Detta trots att flera covidfall upptäckts i andra lag i EM.

– I går var jag på deras hotell, informerade om läget och testade samtliga, säger landslagsläkaren Houman Ebrahimi.

Flera EM-spelare har testat positivt för covid-19, bland dem nederländska mittfältaren Jackie Gronen, som spelade hela matchen mot Sverige.

Trots det annordnade det svenska landslaget på måndag en lunch tillsammans med sina anhöriga, ett 20-tal på plats, efter träningen.

Fotbolls-EM

– I går var jag på deras hotell, informerade om läget och testade samtliga. Vi har både testat och gett dem information, att har de symptom så ska de inte komma hit, säger landslagsläkaren Houman Ebrahimi.

– Samtliga som ska in på hotellet och våra ytor är testade för att minimera risken för smitta.

”Minimerat risken”

På frågan om det är värt risken svarar Ebrahimi:

– Vi tar den låga risken för det här, att få träffa sina nära och kära kan ha en positiv effekt också. Just de här åtgärderna har gjort att vi minimerar risken.

Efter premiären mot Nederländerna tog sig de svenska spelarna tid att hälsa på och tacka sina supportrar.

Flera andra åtgärder

Nu kommer spelarna bli mer restriktiva med att komma nära supportrarna.

– Vi har tänkt att inte skriva några autografer, men de kan ta bild från distans med oss. Men de kan gå fram och hälsa. Vi kommer ha en spalt på ungefär 1,5 meter, det är också en kort tid man integrerar, när man pratar om just det här med närkontakt ska det vara i 15 minuter för att räknas som direktkontakt, säger Ebrahimi.

De svenska spelarna har inte testats under måndagen men samtliga har fått fylla i frågeformulär kring sin fysiska status, där ingen uppgav att de hade symptom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet