Madelen Janogy. Foto: Bildbyrån

Madelen Janogy lämnar Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Madelen Janogy lämnar Piteå IF. Det bekräftar klubben på sin egen hemsida.

– Det är såklart ett tungt tapp, säger Leif Strandh, sportchef i Piteå, till SVT Sport.

Madelen Janogy har under sina tre säsonger i Piteå IF spelat 62 matcher i damallsvenskan. 2018 tog hon dessutom ett sensationellt SM-guld med klubben.

Dessutom har hon under 2019 gjort succé i landslaget och under sommarens fotbolls-VM, där Sverige tog ett brons, var hon det stora utropstecknet. I första matchen mot Chile byttes Janogy in med tio minuter kvar och gjorde då sitt första VM-mål i karriären.

Lämnar Piteå

Nu är då alltså klart att Madelen Janogy lämnar Piteå IF. I en tidigare intervju med SVT Sport har hon sagt att den engelska ligan lockar henne.

– Det är flera klubbar som har visat intresse för henne. Janogy har värderat fram och tillbaka vad hon sak göra för någonting. Hon har kommit fram till beslut att lämna Piteå, säger Leif Strandh, sportchef i Piteå IF, till SVT Sport.

Hur stort tapp är det här för er?

– Det är såklart ett tungt tapp. Madelen Janogy är unik som spelare, men vi är glada för den här tiden som hon har varit hos oss. Hon har hela tiden gått framåt.

Hur ersätter ni en spelare som Janogy?

– Vi jobbar på, men det är en tuff marknad. Sedan så kommer vi aldrig kunna ersätta ”Madde”. Det blir andra spelare som behöver komma in med andra kvaliteér.

Tackat nej till flera klubbar

Enligt Madelen Janogys agent, Maria Karlsson De Cecco, har det varit ett stort intresse för landslagsspelaren.

–  I Sverige har hon tackat nej till Göteborg och utomlands Birmingham samt Juventus. Intresset har varit stort och Madelen är en väldigt klok person och hon har funderat väldigt mycket. Piteå har varit med i bilden ända in i det sista, men till slut kände hon att det var dags att steget, säger hon till SVT Sport.

Agenten bekräftar att det blir en flytt utomlands

– Det är klart var hon går, men inte officiellt. Klubben vill vänta med att gå ut men det blir officiellt närmsta veckorna, säger Maria Karlsson De Cecco.

ARKIV: Höjdpunkter med Madelen Janogy

ARKIV: SVT Sport möter Madelen Janogy

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.