Landslagsturnering startar nästa höst

Nu är det klubbat. Från och med nästa höst blir det inga träningslandskamper i fotboll för herrlandslagen i Europa. I stället ska Uefas 55 nationer mötas i en landslagsserie, Nations League. – Vi på Svenska fotbollförbundet ser jättepositivt på Nations League, säger SVFF:s generalsekreterare till SVT Sport.

Den 6 september 2018 sätts den nya nationsligan igång, har Uefa nu beslutat. Lagen delas in i fyra divisioner genom lagens rankningsplacering. Inom varje division är det fyra grupper om tre eller fyra lag som ska mötas i hemma- och bortamöten mellan september och november.

Om ligan skulle starta just nu skulle Sverige, rankat som 16:e lag av Uefa, spela i B-divisionen och skulle få möta två av nationerna från Ryssland, Nordirland, Slovakien, Nederländerna, Ukraina, Bosnien och Hercegovina, Österrike, Turkiet, Irland, Danmark och Ungern.

– Vi på Svenska fotbollförbundet ser jättepositivt på Nations League. Först och främst så blir det en titel till som vi får vara med och fajtas om. Dessutom ser vi att intresset för träningsmatcher inte är det största och nu får vi istället tävlingsmatcher i större utsträckning, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

– Vi kommer även få en extra chans att kvala in till ett EM-slutspel om vi av någon anledning inte tar oss dit via EM-kvalet.

En till chans att ta sig till EM

De fyra gruppvinnarna i A-divisionen spelar i juni 2019 ett slutspel med semifinaler, brons- och finalmatch.

Alla 16 gruppvinnare har även chans att ta en EM-plats genom playoffspel.

I och med att Nations League ska spelas nästa höst inleds inte EM-kvalet förrän i mars 2019. Nations League spelas varannan höst med slutspel året därpå.

Lottningen sker den 24 januari.

Förslaget till Nations League kom redan 2014. Skälet till att ligan skapas är att få bort träningslandskamper eftersom vissa landslag är mycket eftertraktade, medan andra har svårt att hitta motståndare. Uefa vill också att alla nationer ska få spela matcher på sin egen nivå.

Fakta: Nations League

Visa

Lagen delas in i fyra divisioner med de tolv bästa nationerna i A. A och B har tolv lag som delas in i fyra trelagsgrupper. B och C har 15 lag som delas in i en trelagsgrupp och tre fyralagsgrupper. Hemma- och bortamöten spelas mellan lagen i respektive grupp mellan september och november vartannat år.

De fyra gruppvinnarna i A-divisionen spelar slutspel med två semifinaler och brons- respektive finalmatch. Det första slutspelet går i juni 2019 i något av finallagens hemland.

Gruppvinnarna i division B, C och D flyttas upp en division medan jumbolagen i varje grupp i division A, B och C flyttas ner.

De 16 gruppvinnarna får chansen att ta en av fyra platser i EM 2020 genom playoffspel.

Nations League-gruppspelet genomförs vartannat år på hösten. Det innebär att mästerskapskval, som brukar inledas i september efter ett mästerskapsslutspel, inleds först i mars året därpå. Det kommande EM-kvalet startar därmed inte förrän i mars 2019 och spelas klart under hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer