Östersunds Tom Pettersson under fotbollsmatchen i allsvenskan mellan IFK Göteborg och Östersund. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Licensnämnden avgör Östersunds öde

Publicerad

Östersund riskerar fortfarande att kastas ut ur allsvenskan. Licensnämnden har ännu inte bestämt om klubbens ekonomi räcker till.
– Det är ett pågående ärende, säger Kjell Sahlström, ekonomichef på Svenska fotbollförbundet.

Östersund slutade på en tolfteplats i allsvenskan och är, på de grunderna, klara för sin sjätte säsong i allsvenskan. Men eftersom licensnämnden ännu inte fattat beslut om klubben ska beviljas elitlicens i år kan ÖFK och fansen inte riktigt andas ut.

– Det är ett pågående ärende i licensnämnden och precis som alla andra elitlicensärenden. Licensnämnden avser att meddela beslut längre fram, i mitten eller slutet av november. Exakt dag har inte diskuterats, säger Kjell Sahlström.

Inga skulder

För att beviljas elitlicens ska klubbarna visa att de per den sista augusti i år inte haft några skulder till spelare och övriga anställda, till skattemyndighet, till andra klubbar, till fotbollsförbundet och distriktsförbundet.

Den andra delen när det gäller ekonomin är att man ska klara den fortsatta driften för hela nästkommande år 2020.

– Det blir väsentligt att göra trovärdigt att man har ekonomiska förutsättningar att driva hela nästa säsong. Det gäller alla klubbar. Ingen vill ju vara med om att en klubb under pågående säsong, eller ännu värre strax före seriepremiären, går i konkurs och försvinner, säger Kjell Sahlström.

ÖFK:s läge oklart

Om ÖFK hade skulder den 31 augusti som skulle påverka möjligheten till elitlicens är inte någonting som klubben kommunicerat. Däremot har Östersunds-Posten rapporterat att klubben hade en hyresskuld till Östersunds kommun på 703 000 kronor som förföll det datumet. Klubben fick dock uppskov med den betalningen.

Under hösten har ÖFK vädjat till allmänhet och företag om stöd för att kunna betala akuta skulder till bland annat Skatteverket. Det finns också bland annat en skuld till förre ordföranden Daniel Kindberg på fyra miljoner kronor.

Nu pågår en kampanj för att samla in 20 miljoner kronor till klubben genom försäljning av halsdukar och aktier.

Enligt Östersunds FK:s nytillträdde vd Lennart Ivarsson är 20 miljoner, varav hittills drygt åtta miljoner samlats in, inte tillräckligt för att säkra driften nästa år.

– Vi behöver 20 miljoner kronor nu för att kliva in i nästkommande år på en rimlig nivå, säger Lennart Ivarsson.

Finansieringen 2020 hoppas klubben klara genom sponsorer, centrala pengar och löpande intäkter.

Inte orolig

Nu återstår att se hur licensnämnden ser på ÖFK:s ekonomi och den ekonomiska planen för framtiden. Lennart Ivarsson är dock inte orolig för att klubben ska förlora elitlicensen.

– Nej, det skulle förvåna mig oerhört. Jag tycker att vi har ett väldigt gott grepp på vår ekonomi och vi har presenterat en plan för förbundet. Sedan får vi ju kompletterande frågor från dem som vi också håller på att svara på, säger Lennart Ivarsson.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT Sport:s reporter Hannes Nyberg. Foto: SVT

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Östersunds FK:s före detta ordförande Daniel Kindberg (th) håller en pressträff med sin försvarsadvokat Olle Kullinger där de kommenterar domen om grov ekonomisk brottslighet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ÖFK i ekonomisk kris

Mer i ämnet