Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kindberg döms till fängelse – här är domen Visa alla (3)
Visa alla (3)

Fängelse för samtliga åtalade i ÖFK-härvan

Uppdaterad
Publicerad
Ångermanlands tingsrätt dömer samtliga inblandade i ÖFK-härvan till fängelsestraff. Daniel Kindberg döms till tre års fängelse för grov trolöshet mot huvudman, Sollefteåföretagaren döms för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman till 2,5 års fängelse och Peabmannen till fängelse i två år för grov trolöshet mot huvudman.

Tingsrätten dömer även till fem års näringsförbud för Daniel Kindberg. Han ska också, tillsammans med de två andra dömda männen, betala skadestånd till fastighetsbolaget Fältjägaren och Östersundshem på ca 13 miljoner kronor.

Den så kallade Sollefteåföretagaren döms till fängelse i två år och sex månader för medhjälp till trolöshet mot huvudman (grovt brott) i två fall och medhjälp till trolöshet mot huvudman i två fall. Han döms också för två fall av grovt bokföringsbrott. Däremot frias han från två fall av medhjälp till trolöshet mot huvudman.

Peabmannen döms till fängelse i två år för trolöshet mot huvudman och medhjälp till trolöshet mot huvudman. Han frikänns från två fall av trolöshet mot huvudman och två fall av medhjälp till trolöshet mot huvudman.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åklagare Peter Johnsson och Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg.

Kindberg drivande

Tingsrätten menar att de brott som samtliga döms för har ett högt straffvärde och omfattar stora belopp och har pågått under lång tid. Brotten var planerade och Daniel Kindberg har varit den drivande kraften.

Tingsrätten har beaktat att både Daniel Kindberg och Peabmannen har fått sluta sina anställningar när fängelsestraffens längd har beslutats.

ÖFK:s bolag ska betala företagsbot

ÖFK:s bolag Driftaren döms att betala 500 000 kronor i företagsbot. Om detta skriver tingsrätten i sin dom:

”Daniel Kindberg döms för grovt bokföringsbrott i Driftaren. Brottet har begåtts i näringsverksamhet och har anknytning till verksamheten i Driftaren. Som anges under åtalspunkten 7 har Daniel Kindberg varit en s.k. faktisk företrädare i Driftaren AB som haft ett bestämmande inflytande i bolaget och haft en sådan ställning att haft befogenhet att fatta beslut hos Driftaren. Förutsättningar föreligger därför för att ålägga Driftaren Företagsbot.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT Sport:s reporter Hannes Nyberg. Foto: SVT

”Olämplig att bedriva näringsverksamhet”

Daniel Kindberg döms till näringsförbud i fem år. Tingsrätten anser att brottsligheten visat att han är olämplig att bedriva näringsverksamhet. Åklagaren hade yrkat på näringsförbud i sju år.

Även Sollefteåföretagaren beläggs med näringsförbud i fem år eftersom han begått allvarlig brottslighet i sitt företag. Åklagaren hade yrkat på sju års näringsförbud även i detta fall.

Detta innebär näringsförbud

Visa

Den som döms till näringsförbud förbjuds att bedriva näringsverksamhet under den tid som näringsförbudet gäller. Den som har näringsförbud får inte heller arbeta i någon närståendes verksamhet, vara bolagsman i ett handelsbolag eller ledamot i ett aktiebolags styrelse.

Efter att ett näringsförbud har utfärdats övervakar kronofogden den som fått förbudet så att denne inte startar nya verksamheter eller bryter mot reglerna på annat sätt.

Källa: Bolagslexikon.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ekobrottmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet