• Viktigt meddelande:

    Kraftig brand i stora flishögar i hamnen i Norrköping. Kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation vid obehag. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Östersunds FK:s före detta ordförande Daniel Kindberg (th) håller en pressträff med sin försvarsadvokat Olle Kullinger där de kommenterar domen om grov ekonomisk brottslighet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kindbergs första ord om domen: ”Rena falsarier”

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Kindberg döms till tre års fängelse för grov trolöshet mot huvudman. Nu kommenterar Östersunds FK:s förre ordförande domen.
– Alla människor i Sverige är oskyldiga till dess att dom har vunnit laga kraft. Den här domen kommer inte att vinna laga kraft, för den kommer att överklagas, säger Kindberg.

Ångermanlands tingsrätt dömer Daniel Kindberg till tre års fängelse, samt till fem års näringsförbud, för grov trolöshet mot huvudman.

”Tingsrätten gör bedömningen att de fakturor åtalet avser till största delen omfattar arbete som inte utförts. Bedömningen grundas på att de åtalade kommit överens om en brottsplan och att en av dem styrt hur olika fakturor skulle utformas och skickas”, skriver rätten i ett sammanfattande pressmeddelande.

På en välbesökt presskonferens i centrala Stockholm under tisdagen kommenterar Kindberg själv domen för första gången.

”En ren rättskandal”

– Det måste betraktas som en ren rättskandal på det sätt som domen är skriven. Det är rena falsarium, det är egna påhitt. Det måste vara väldigt, väldigt ovanligt i svensk rättshistoria att något sådant här får meddelas. Jag är oskyldig, säger Kindberg.

– Det kommer inte att bli en lagakraftvunnen dom, det vet vi ju redan. Vi kommer att överklaga det här och ha en match i hovrätten om det här. Förhoppningsvis kan man korrigera de grova felaktigheter som är gjorda.

Både Kindberg och hans advokat Olle Kullinger ifrågasätter tingsrättens dom, framförallt bedömningen kring huruvida arbete utförts utifrån vad fakturorna visat eller ej.

–  Det är klart jag har attesterat, det är inget brott i sig. Kärnfrågan i det här som vi hela tiden har sagt, som åklagaren har sagt, som vi trodde de skulle ta ställning till: Är arbete utfört eller inte? Tingsrätten säger att arbete är utfört och sedan hittar de på en egen modell för att räkna ut hur mycket arbete som är utfört, som varken åklagaren eller vi har stött. Och det är helt unikt.

”Fruktansvärt att vara far och ha barn som mår dåligt”

På frågan om hur Kindberg har mått sedan han fick domen blir han känslosam.

– Jag känner en enorm frustration. Främst drabbar det mina nära och kära oproportionerligt. Det är fruktansvärt att vara far och ha barn som mår dåligt, säger Kindberg och pausar innan han samlar sig och fortsätter:

– Det är jävligt svårt att sätta ord på det. Men när man har en 16-årig kille hemma som är en supertalang i fotboll, som lever varje minut i dygnet i fotboll och naturligtvis beundrar sin far och hans arbete, och han ska plockas av uppvärmingen och får veta det här och ska må jättedåligt. Det får inga proportioner på hur det drabbar andra. Jag får naturligtvis stora skuldkänslor för hur det drabbar mina nära och kära. Det är osannolikt.

ÖFK tvingas böta efter Kindberg-domen. Mer röster här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
ÖFK tvingas böta efter Kindberg-domen

Se hela sändningen från Kindbergs pressträff  i spelaren nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ekobrottmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet