Efter domen – ÖFK får böta en halv miljon kronor

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds FK:s dotterbolag Driftaren AB, som Daniel Kindberg företrädde vid tiden då brotten skedde, döms att betala 500 000 kronor i företagsbot.
– Vi kommenterar inte Daniel Kindbergs dom utan bara den del som rör ÖFK, säger Niclas Lidström, ÖFK:s pressansvarig, till SVT Sport.

Så kom då domen mot Östersunds FK:s förre ordförande Daniel Kindberg. Han och de andra två medåtalade döms av Ångermanlands tingsrätt till fängelse.

Daniel Kindberg, som har varit central i åtalet, döms till tre års fängelse. Men från ÖFK:s sida vill man inte kommentera sin förre ordförandens dom.

– Vi kommenterar inte Daniel Kindbergs dom utan bara den del som rör ÖFK, nämligen Driftaren AB, säger Niclas Lidström.

ÖFK:s bolag Driftaren döms att betala 500 000 kronor i företagsbot. Om detta skriver tingsrätten i sin dom:

”Daniel Kindberg döms för grovt bokföringsbrott i Driftaren. Brottet har begåtts i näringsverksamhet och har anknytning till verksamheten i Driftaren. Som anges under åtalspunkten 7 har Daniel Kindberg varit en s.k. faktisk företrädare i Driftaren AB som haft ett bestämmande inflytande i bolaget och haft en sådan ställning att haft befogenhet att fatta beslut hos Driftaren. Förutsättningar föreligger därför för att ålägga Driftaren Företagsbot.”

Vi ska ha en diskussion med vår advokat under dagen och sedan får vi se om vi ska överklaga, säger Niclas Lidström, pressansvarig hos ÖFK.

Det här betyder alltså att det har inkommit pengar till ÖFK på ett brottsligt sätt, hur allvarligt är det?

–  Vi vet inte om det här kommer överklagas till hovrätten, om det slås fast där så är de självklart allvarligt och inte bra för ÖFK. Men nu måste vi hantera den situation som är.

Tror du dagens dom kan påverka ÖFK sportsligt på något sätt?

  Nej, det tror jag inte.

Hör Kindbergs första ord om domen: ”En rättsskandal”.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Östersunds FK:s före detta ordförande Daniel Kindberg (th) håller en pressträff med sin försvarsadvokat Olle Kullinger där de kommenterar domen om grov ekonomisk brottslighet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Reportern Hannes Nyberg om ÖFK: ”Det har inte gått bra på plan och ekonomiskt har det varit riktigt illa”.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT Sport:s reporter Hannes Nyberg. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ekobrottmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet