Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ligan spelas vidare men spelarna är oroliga. Foto: TT

Ligan pågår – trots spelarnas rädsla

Uppdaterad
Publicerad
Det är inte bara i Vitryssland som fotbollarna fortsätter att rulla.
Även i Nicaragua spelar lagen vidare – trots att spelare inte vill.
– De är väldigt rädda, säger klubben Diriangéns vd Sergio Salazar till The Guardian.

Idrottsvärlden står i stort sett stilla på grund av den rådande coronapandemin.

Men det finns undantag.

Som enda land i Europa har Vitryssland låtit sina serier fortlöpa, något som gjort att det utländska intresset för tv-rättigheterna av högstaligan Vyssjaja Liga har skjutit i höjden.

Men det finns fler exempel. Även den alltjämt aktiva toppdivisionen i centralamerikanska Nicaragua upplever en sällan skådad popularitet. Detta är dock en klen tröst för spelare i landet som går in i varje match med rädsla för att bli smittade.

– Våra spelare är väldigt rädda och vi förstår dem. Vi vill att ligan ska stoppas men alla klubbar har röstat och majoriteten vill fortsätta, säger Sergio Salazar, vd för klubben Diriangén, till The Guardian.

”Mentalt är du inte fokuserad”

Carlos Mosquera, målvakt i ligajumbon Deportivo Las Sabana, säger att spelarna i ligan undviker närkontakt.

– Vi försöker undvika att röra andra spelare, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Han bekräftar att coronaviruset har påverkat sättet spelarna uppträder på planen.

– Fotbollen har förändrats. Du går inte in i en 50/50-duell med samma intensitet. Rädslan för det som händer i världen är alltid närvarande. Mentalt så är du inte fokuserad på matchen utan du tänker alltid på att motståndaren kanske bär på sjukdomen, säger Mosquera.

Primera División de Nicaragua spelas utan publik, liksom fotbollsligan i Tadzjikistan. I Vitryssland och i Burundi, där ligorna också fortsätter att spelas, tillåts publik.

Spelar med masker

Jose Maria Bermudez, generalsekreterare för Nicaraguas fotbollsförbund, säger sig ha märkt av ett större intresse för fotbollen i landet.

– Fler människor följer ligan noggrant, särskilt på bettingsajter, säger han och fortsätter:

– Situationen här är nästan helt normal. Vi har bara haft fyra fall av coronaviruset här och tre av dem var importerade. Vi fick information av hälsomyndigheter och vi tog ett beslut baserat på det. Vi är inte regeringen, utan vi styr fotbollen.

Enligt Reuters har flera spelare valt att spela match iförda ansiktsmasker och handskar sedan ligan beslutade, utan att konsultera spelarna, att säsongen skulle fortsätta som vanligt.

Antalet bekräftat coronasmittade i Nicaragua har nu stigit till fem. Ett dödsfall har rapporterats från landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer